Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Belorusija će Rusiji ponuditi svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog naoružanja ukoliko se nuklearno oružje zemalja NATO-a nađe u Poljskoj, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za RIA Novosti.

– (U tom slučaju) ponudiću (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da vrati nuklearno oružje Belorusiji – rekao je Lukašenko.

Na pitanje da precizira o kakvim sistemima je reč, beloruski lider je napomenuo: „Dogovorićemo se kakvo“.

– Nuklearno oružje koje će biti najefikasnije pri takvom kontaktu. Mi smo na teritoriji Belorusije spremni za to. Ja kao brižan domaćin nisam ništa uništio. Sve ‘šupe’ su na mestu – dodao je on.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da, ako Nemačka odbije da razmesti kod sebe nuklearno oružje, ono može završiti u drugim evropskim zemljama, uključujući i istočno od Nemačke.

Posle raspada SSSR-a, na teritoriji Belorusije nalazilo se na desetine punjenja za strateške interkontinentalne rakete „Topolj“ i više od hiljadu taktičkih nuklearnih bojevih glava. Povlačenje nuklearnog oružja bilo je rezultat potpisivanja Ugovora o neširenju nuklearnog oružja od strane Minska.

Belorusija spremna da reaguje

U svetlu manevara NATO-a na Baltiku i u Ukrajini, Minsk ima plan i borbene jedinice da reaguje na pokušaje pokretanja sukoba, rekao je predsednik Belorusije.

– Evo i započeli su te manevre u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Ukrajini. Šta ja treba da radim kao glavnokomandujući? Ne treba da podležem provokacijama, ali moram da predvidim šta će se desiti, da se ne bi desilo kao 1941. godine – istakao je on.

Prema njegovim rečima, „Staljin je svima govorio: ne podležite provokacijama, ne popuštajte, dolazili su signali iz Kremlja i tada je zapravo počinjao rat“.

– Zbog toga moram da imam planove i jedinice, delove beloruske vojske koji će reagovati na svaki pokušaj da se ovde stvori sukob. Na granici baltičkih država, Poljske i Ukrajine. Nažalost, Ukrajinci su se, kao i obično, zaleteli čak i pre NATO trupa. Zatvorili su nebo pre Evropske unije i Amerikanaca za prelete beloruskih aviona – primetio je šef beloruske države.

Uzrok krize na granici – odbijanje EU da izgradi izbegličke kampove

Govoreći o migrantskoj krizi na belorusko-poljskoj granici, Lukašenko je rekao da su uzroci ove krize bili odbijanje Evropske unije da izgradi izbegličke kampove i sankcije.
On je podsetio da su Belorusija i EU imale sporazum o readmisiji, prema kojem, ako migranti uđu u Evropsku uniju preko beloruske teritorije, Minsk bi ih vraćao i smeštao u Belorusiju u izbegličke kampove.

– Trebalo je da oni (Evropska unija) izgrade kampove i počeli su da ih grade, a onda su stali. I ja sam prestao da ih uzimam odatle – objasnio je Lukašenko.

Beloruski lider je napomenuo da je Evropska unija prva prekršila sporazum o readmisiji i da sada ne želi da razgovara o ovoj temi. Zatim su, prema rečima Lukašenka, počele sankcije protiv Belorusije.

– Stavili vam omču oko vrata, stežu i kažu: zaštiti me. Iskreno sam im to rekao na samom početku: momci, krenuli ​​ste da zaoštravate odnose. Optužujete nas za ovaj avion (incident sa avionom ‘Rajanera’). Iako nemate nikakve činjenice. Vi (EU) ste počeli da gušite Belorusiju – naglasio je on.

Pomoć izbeglicama

Predsednik Belorusije saopštio je da je ta zemlja potrošila oko 25 miliona dolara na pomoć i održavanje izbeglica na granici sa Poljskom.

– Pre nedelju dana bilo je dvanaest i po miliona dolara… Sada će to biti duplo više – precizrao je Lukašenko. Prema njegovim rečima, radi se o troškovima obezbeđivanja hrane migrantima, deo sredstava je otišao na lečenje i ogrev.

Istovremeno, Lukašenko je istakao da smatra da bi međunarodna pomoć izbeglicama koje se trenutno nalaze u transportno-logističkom centru u blizini belorusko-poljske granice mogla da bude značajnija nego sada.

Kako je naveo, Belorusija će pokušati da reši problem izbeglica na granici sa Poljskom do kraja godine.

– Odmah sam joj rekao (v.d. nemačkog kancelara Angeli Merkel)… Pokušaću da rešim ovaj problem do Nove godine, jer nam nije potreban – precizirao je predsednik.

Prema Lukašenkovim rečima, Belorusija će tražiti od izbeglica sa Bliskog istoka „koji su legalno smešteni u našim hotelima sa turističkom vizom, da se vrate, jer neće biti humanitarnog koridora“.

On je dodao da se iz Belorusije u Irak već vratilo više od hiljadu izbeglica.

Podsetimo, nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here