EPA/Tatyana Zenkovich
Aleksandar Lukašenko

Uprkos opasnosti koju predstavlja pandemija koronavirusa predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ne odustaje od planiranog održavanja svečane parade 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

U svetu je od bolesti izazvanih virusom COVID-19 umrlo više od 250.000 ljudi, svetska ekonomija trpi veliku štetu, a čak je i veliki sused Belorusije, Rusija odlučila da taj datum obeleži bez uobičajene parade, pa će ovog puta iznad Moskve u formaciji leteti avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva.

– Moram da kažem da ne možemo da otkažemo paradu – jednostavno, ne možemo, Razmišljao sam dugo o tome. Naravno, to je emocionalna i duboko ideološka stvar – rekao je pre nekoliko dana Lukašenko u obraćanju zvaničnicima beloruske vlade.

Iako broj zaraženih koronavirusom u Belorusiji raste, Lukašenko nastoji da umanji opasnost, ignorišući preporuke za uvođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih mera, a reakcije drugih zemalja na pandemiju nazvao je “korona psihozom”, navodi Radio Slobodna Evropa.

– Bolje je umreti stojeći nego živeti na kolenima – rekao je Lukašenko, poručujući time da, uprkos pandemiji, neće doći do potpunog zatvaranja zemlje.

Ipak, ostaje da se vidi kolike će biti razmere sutrašnje parade u Minsku i da li će biti dozvoljeno prisustvo gledalaca, ali je, po rečima Lukašenka, ratnim veteranima preporučeno da ipak ne prisustvuju događaju, a, osim Belorusije, Turkmennistan je jedina bivša sovjetska republika u kojoj će Dan pobede biti obeležen paradom, navodi Radio Slobodna Evropa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here