Lukašenko: Nudio sam S-300 Miloševiću

0

Srbija treba smelije da se okrene ka Istoku: Aleksandar Lukašenko
 

"Razumem vaše bojazni, razumem i želju da postanete članica EU, i to će se možda i desiti. Ali, dogodiće se sutra, a ljudi hoće bolje da žive danas", rekao je Lukašenko.

Lukašenko, koji će sutra doputovati u zvaničnu posetu Srbiji, izjavio je za "Politiku" da Srbija praktično već živi u EU, jer je sa svih strana njome okružena, ali da može da gradi dobre odnose i sa Rusijom i Belorusijom.

 

Bratoubilački rat u Ukrajini

Lukašenko je ocenio da se u Ukrajini dešava bratoubilački rat, navodeći da su za to pre svega krivi unutrašnji razlozi, pa onda i strani faktor koji se umešao.

On je rekao da se nada da u Uniji shvataju da Srbija i Belorusija imaju dugu tradiciju, da narodi žele da sarađuju, pa i ekonomski, dodajući da "tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema ako EU nastupa dobronamjerno".

 

 

On je istakao da svetom dominiraju velike zemlje ili zajednice, kao što su EU, Rusija, Amerika ili Kina, koje interese ostvaruju raznim sredstvima nauštrb malih, srednjih i slabih država.

 

Lukašenko je rekao da je priznavanje Kosova u svetu bio loš presedan i dodao da se sa presedanima ne igra, te da on smatra da "priča o Kosovu nije završena".

 

 

"To je kolevka srpskog naroda. Samo je potrebno vreme, a mislim da Srbi nikada neće odustati od Kosova", istakao je Lukašenko.Lukašenko je potvrdio da je devedesetih godina nudio Slobodanu Miloševiću da Srbiji isporuči protivavionski sistem S-300, kao i pomoć u vazduhoplovima i da su već bile razrađene maršrute, ali da to nije ostvareno, jer Milošević nije verovao da NATO može izvršiti takvu agresiju na SR Jugoslaviju.

 

"Revizija istorije neprimerena"

Lukašenko je istakao da je revizija istorije neprimerena i da to Belorusija, koja je u Drugom svetskom ratu pretrpela ogromne ljudske gubitke, neće dozvoliti.

On je rekao da stvaranje Evroazijskog ekonomskog saveza, sa Rusijom na čelu, stvara novi centar moći, dodajući da svet ne može zavisiti samo od jedne sile.

 

On kaže da ga ne vrijeđaju napisi zapadnih medija o njemu i da se već navikao na to što mu je zabranjen ulazak u EU, navodeći da mu je mnogo važnije od toga da porodice u Belorusiji žive normalno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here