EPA-EFE/ANDREI STASEVICH/POOL
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je vladi da razradi kompleks dopunskih mera protiv sankcija koje je Zapad nedavno uveo, saopštila je portparol beloruskog predsednika Natalija Ejsmont.

– Belorusija neće ostati dužna. Uzvratićemo koliko je god moguće – prenosi agencija BelTa reči beloruskog predsednika.

Nove sankcije protiv Belorusije su u ponedeljak uvele Velika Britanija, SAD i Kanada i one se odnose na avio saobraćaj i trgovinu, na beloruski kalijum i naftne derivate.

Ograničenja podrazumevaju i blokadu imovine beloruskih zvaničnika i predsednika Aleksandra Lukašenka, podseća Sputnjik.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji održanim u avgustu 2020. godine, a na kojima je Lukašenko pobedio šesti put.

Nakon izbora u zemlji su počeli masovni protesti praćeni nemirima, a interventna policija je gušila proteste koristeći specijalne tehnike i sredstva.

Beloruske vlasti su više puta tvrdile da se protesti koordinišu iz inostranstva.

Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države.

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i mnoge druge zemlje postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i određenim preduzećima, optužujući Minsk za neregularnosti na izborima i kršenja ljudskih prava.

Evropska unija takođe je prvi put uvela ekonomske sankcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here