EPA-EFE
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

„Amerika i Kina vode ozbiljnu bitku da preoblikuju svet“, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

– Na političkoj karti sveta pojavila se nova država – moćna, koja, možda i nehotice, izazvala monopolistu – SAD. Ta država je Kina. To je moderna nuklearna država. Oni sve rade nezavisno: otišli su u kosmos, osvojili su najsavremenije naoružanje. Ekonomija – u izvozu su prvi, a u proizvodnji odmah iza Amerike. Naravno, Amerikance to uznemirava, trgli su se. Šta ako izgube monopol – naveo je Lukašenko tokom susreta sa predstavnicima Minske oblasti.

Kina je, prema njegovim rečima, postala jednaka sa SAD i Amerikanci su „osetili opasnost“, počeli su da gube pozicije. Počeo je, kako je rekao, trgovinski rat, koji je bio veoma vidljiv prošle i početkom ove godine.

Lukašenko priznaje da ponekad ima simpatije za američkog predsednika Donalda Trampa, ali da se ne slaže sa tim što je otvorio sve frontove i ratuje sa celim svetom.

– Kada je državni sekretar Majk Pompeo bio kod mene pričali smo o tome. Pitao sam ga zašto ratuju sa celim svetom. To će se loše završiti po vas. Zašto se otvorili front sa Rusijom? U vojnom pogledu Rusija je moćna, ima nuklearno oružje? – naveo je beloruski predsednik.

Osvrnuo se i na nemire posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Lukašenko smatra da je to samo bio povod za nemire, ali ne i uzrok. Uzrok je nesposobnost države da se izbori sa pandemijom koronavirusom usled čega je 60 miliona ljudi ostalo bez posla i to pre svega crnci.

2 KOMENTARA

  1. To je normalno Sparta i Grčka krenuli su u rat kad su obadve sile bile na vrhuncu moći da bi jedna ostala centralna sila niko moć neće da djeli sa drugim

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime