EPA-EFE/MAXIM GUCHEK / POOL
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) izjavio da je Poljska, izbacivši sa svoje teritorije na belorusko-poljsku granicu migrante iz Avganistana, napravila pogranični konflikt.

– Šta su uradili Poljaci? Oni su uhvatili oko 50 ljudi na teritoriji Poljske koji su, kako su sami priznali, krenuli u Nemačku gde ih je pozvala nemačka kancelarka Merkel. I pod pretnjom oružjem, pucajući im iznad glave, istisnuli su ih na granicu sa Belorusijom. Naravno, oni su krenuli u Nemačku, nisu želeli u Belorusiju. Na ovaj način Poljska je napravila pogranični konflikt na granici, narušivši državnu granicu Belorusije – izjavio je predsednik na samitu ODKB-a, a prenosi agencija „Belta“.

Prema njegovim rečima, „jadnici se na granici sa Belorusijom nalaze već dva ili tri dana.

– Oni su bez vode, bez hrane, pod otvorenim nebom. Znate li kako je to sedeti na granici noću, kada je temperatura između sedam i osam stepeni. Jadni ljudi. Danas moram da razmislim šta ćemo sa njima da radimo – rekao je predsednik Belorusije.

Ranije je beloruski državni pogranični komitet saopštio da su 18. avgusta u pograničnoj zoni „Rusaki“ Grodnjenske pogranične službe poljski policajci isporučili veliku grupu migranata, većinom poreklom iz Avganistana, i pokušali da ih nasilno proteraju na teritoriju Belorusije. Navodi se, da su migranti u znak protesta organizovali kamp na granici.

Zvanična predstavnica poljske pogranične službe Katažina Zdanovič izjavila je za Sputnjik da se oko 30 nelegalnih migranata nalazi na beloruskoj strani. Minsk je optužio Varšavu da je blokirala grupu migranata na granici.

Samit ODKB koji je posvećen situaciji u Avganistanu održava se danas u formatu video-konferencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here