Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je da će pustiti mase migranata u Evropu, a posebno u Nemačku, kao odgovor na sankcije koje je Evropa uvela zbog spornih izbora i privođenja političkih neistomišljenika.

On je na sastanku Vlade rekao da će zabraniti tranzit robe kroz Belorusiju iz Kine i Rusije i da će pustiti mase izbeglica iz zemalja poput Avganistana, Sirije i Iraka da uđu u EU. “Nećemo nikoga zaustaviti”, rekao je Lukašenko.

On je rekao da su to ljudi koji dolaze iz ratnih zona i treba im “topla i udobna Evropa”, a Nemačkoj su potrebni radnici. U isto vreme Lukašenko je najavio da više neće dozvoliti protok robe kroz Belorusiju za Rusiju i Kinu.

“Da li se sećate ‘Škode’, ‘Nive’ i tako dalje? Rekli smo im: momci, hvala i zbogom!” rekao je Lukašenko ministrima.

On je podsetio da je belorusko tržište zatvoreno i da će sada biti zabranjeno kretanje robe kroz zemlju.

“Isto se mora uraditi i sa Nemcima. Neka isporučuju robu u Rusiju i Kinu preko Finske. Ili prolaze kroz Ukrajinu – postoje dobre rute – i na taj način dostavljaju svoju robu”, rekao je on.

Lukašenkovi potezi usledili su nakon niza sankcija koje je EU uvela zbog nasilnog suzbijanja protesta posle prošlogodišnjih spornih predsedničkih izbora. Sankcije koje su uvele Evropa, a takođe i SAD, predstavljaju pritisak na Belorusiju, koja dobija finansijsku podršku Moskve.

Belorusija je već dugo finansijski zavisna od Rusije, a njeni dugovi mere se milijardama.

Beloruski opozicionar Viktor Babariko osuđen je danas na 14 godina zatvora zbog optužbi za koje je rekao da su politički motivisane.

2 COMMENTS

    • Ne lupaj Vlado, covek se brani od Zapadnjackih demokrata, koji su sami doveli ovu situaciju do usijsanja. Merkel ih je pozvala i oni se zaleteli, sta tu molim te Predsednik Lukasenko moze kada Evropski masoni masovno naseljavaju nasu lepu Evropu sa mudzahedinima i drugim fundamentalistima.
      Predsednik Lukasenko uzvraca udarac i zato mu svaka cast!
      A, sada neka Merkel, Berlin i Brüssel razbijaju glavu sta ce sa tim muslimanima da rade……?

      Zivela Hriscanska Evropa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here