Lukašenko u dvodnevnoj poseti Srbiji

0

Predsednik Belorusije biće dočekan uz sve državne počasti: Aleksandar Lukašenko
 

Predsednik Belorusije danas popodne polaže venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, zvanični razgovori predviđeni su za sutra, a u petak će u Privrednoj komori Srbije biti organizovan poslovni forum privrednika dve zemlje s ciljem da se prodube ekonomske veze.

 

Lukašenku, koji kao predsednik države od 1994. na Zapadu ima imidž autokratskog lidera, protiv koga je EU uvodila sankcije, u Beogradu će biti priređen svečani doček uz državne počasti, ispred Palate Srbija. Razgovaraće sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a potom će im se pridružiti i članovi delegacija.

 

Ovo je prva poseta Lukašenka Beogradu od 1999. kada je u jeku NATO bombardovanja doputovao da pruži podršku tadašnjoj SR Jugoslaviji i njenom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

 

Lukašenko: Nudio sam S-300 Miloševiću

 

Beloruski predsednik je bio u Srbiji i u martu 2009. kada je uz veliku diskreciju stigao na Kopaonik, kako je tada navedeno, na odmor, ali se posle sastao i s predstavnicima državnog vrha.

 

Lukašenkov režim je na meti restriktivnih mera Evropske unije, zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija, koje je kao zemlja kandidat za članstvo u EU podržala i Srbija.

 

Vlasti Srbije navode međutim da poseta predsednika Belorusije neće štetiti odnosima Beograda sa Briselom, ističući da je reč o uzvratnoj poseti šefa jedne države koja je odavno planirana i o čemu je obaveštena i EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here