pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nestransparentnost javnih nabavki srpska je svakodnevica godinama unazad, pa je informacija Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da porcelanski tanjiri, escajg, stolnjaci od damasta i drugi “sitni inventar” nabavljeni za Vladu Srbije, Klub poslanika, kao i vile Mir i Bokeljka, koštaju 11,2 miliona dinara (više od 95.000 evra), nametnula i pitanje da li je reč o rasipništvu ili potrebi.

Ugovor o nabavci je potpisan 1. jula sa firmama Fimas i Icofin iz Beograda, a ono što, prema BIRN-u, “bode oči” je da su obe bile jedini ponuđači i da im nije prvi put da opremaju Sektor za ugostiteljske usluge i Sektor za reprezentativne i rezidencijalne objekte.

Nabavka rezidencijalne, glamurozne opreme je prema oceni direktora Centra za vladavinu prava, advokata Ivana Ninića, kao i ranije netransparentna, pa javnost i građani kao poreski obveznici ne znaju za šta daju novac.

– Javno dobro je postalo misterija, pa je možda postalo i privatno – kaže Ninić za “Vesti”.

On ističe da se escajg ne kupuje stalno i ukazuje da građanima nije poznato ni kad je poslednji put nabavljen, po kojoj ceni, da li je u ovom momentu potrebna nova nabavka, gde završavaju stare viljuške i noževi…

– Ne zna se ni šta se dešava sa nameštajem, da li zaista novi ide u institucije i pomenute vile, ili recimo u rezidencijalnu vilu predsednika države u kojoj i dalje živi bivši šef države Tomislav Nikolić. Pošto je sve netransparentno, ne znamo da li kupujemo nameštaj po meri Tomine tašte – ukazuje ovaj borac protiv korupcije.

On je ocenio da bi ovaj tender mogao da nosi poruku za javnost, ali i da je moguće da inventar treba obnoviti.

– Možda se gostima i javnosti ovim pokazuje koliko Srbiji dobro ide, s jedne strane, odnosno da Tito više nije živ, ali je sada zlatno doba. Sa druge strane, verovatno ima razloga da se inventar u pomenutim institucijama obnovi – ocenio je Ninić i osvrnuivši se na popriličan broj artikala, rekao kako ne smatra da treba jesti prstima, ali treba imati meru u nabavljanju.

BIRN tvrdi da je predviđena, između ostalog, nabavka “360 tanjira od luksuznog i skupocenog rozental porcelana, 948 komada raznog escajga, 810 komada čaša, 646 stolnjaka, nadstolnjaka, salveta od damasta, desetine peškira, posteljina i

bade-mantila”. Među inventarom je ogroman broj proizvoda, poput 610 kompleta porcelanskih šoljica za espreso, 880 za crnu kafu, 1.066 za kapućino, 714 za čaj i 1.143 porcelanske činije raznih veličina.

I od ptice mleko

Državni funkcioneri vole ne samo porcelanske tanjire i skupocene čaše, već u njima bademovo mleko, buđave sireve i druge skupe gastro eksluzivitete… Ti proizvodi bili su prošle jeseni u raspisanoj javnoj nabavci Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

Na spisku za poslanike, ministre, ali i ostale administrativce se našlo više od 25.000 litara mleka, osim običnog i bademovog našlo se i sojino mleko, ali i 350 kilograma dimljenog kačkavalja, italijanski sirevi, kravlji, kozji, gorgonzola, mocarela, pekorino i parmezan…

Uz iće ide i dobro piće, pa je bilo poručeno čak 4.246 flaša “žestine”, od likera i konjaka do rakija i viskija. Tender za Vladu, parlament i Predsedništvo, proširen za 256 flaša u odnosu na 2017. Za državne i funkcionere i addministrativce je 2016. poručeno 20 tona najkvalitetnijeg mesa bifteka, ramsteka, telećeg filea i 14 tona ribe, između ostalog orade, brancina, dimljenog losoca, jastoga, gambora, kavijara i morskih plodova.

“Štelovani” tenderi?

Ivan Ninić kaže da javnost nema materijalnih dokaza da je nabavka unapred dogovorena sa ponuđačima, ali kako su jedini učesnici na tenderu, deluje da su unapred svi uslovi njima prilagođeni.

– Kao da je neko njihove kataloge pre toga pogledao – pojasnio je ovaj advokat kako se taj posao, narodski rečeno, “šteluje”.

“Zanimljivo je da je firma Icofin, inače, i prošlog leta dobila tender od 24.884 evra, dok je Fimas za nabavku sredstava za ugostiteljstvo i kuhinjske opreme za rezidencijalne i reprezentativne objekte sklopio posao od blizu 60.000 evra”, piše BIRN.

Papreni mirisi

Reprezentativne objekte ulepšaće i cveće po ceni od 2,5 miliona dinara, a BIRN navodi da je tender dobilo beogradsko preduzeće Bašta grIn. Ugovor je potpisan 25. juna, a pre njega u maju još dva za 4,5 miliona, što je 7,2 miliona dinara (61.000 evra) od početka godine za cveće u reprezentativnim objektima, navela je ova mreža.

Firmirani pod suncobranom

Plan javnih nabavki Uprave za zajedničke poslove republičkih organa za 2019. je da na nabavku nameštaja, kako navodi Krik, ode 400.000 dinara, isto kao i za kupovinu dekorativnog materijala i ispitivanje vode u bazenima reprezentativnih objekata, dok je za suncobrane i tende predviđeno 3,8 miliona dinara (32.200 evra).

– Potraživane su ženske i muške papuče “za bazen, saunu, tursko kupatilo plastične, Najk ili odgovarajuće”, dekorativne korpe za peškire i prljav veš, poslužavnici, mutilice, mikseri, usisivači, pegle, aparati za vertikalno peglanje odela, ventilatori, kaloriferi, uljani radijatori, pepeljare, satovi, baterijske lampe – piše na sajtu javno.rs.