Lutrija ojadila državu za dva miliona evra

0

Kako preduzeće kao Lutrija može da bude na gubitku?
 

Ogromne sume su, pokazuje se, trošene, bez pokrića. U izveštaju DRI navodi se i da Lutrija, za iskazani promet od prodaje igara na sreću na 58 prodajnih mesta u iznosu od blizu deset miliona evra, nije vodila evidenciju na kraju dana.

Ova državna firma je nezakonito radila od 2009. do prošle godine, jer su bez dozvole Vlade Srbije organizovane posebne igre na sreću, a prethodne dve godine i internet kladionica.

Čulo se i da je u vreme bivše direktorke Tijane Anđelić u 2012. samo na marketing potrošeno četiri miliona evra, a DRI je ustanovila da je te godine Lutrija poslovala sa gubitkom od 1,3 miliona evra, što je i prvi put u istoriji kompanije da se našla u minusu. Ustanovljeno je i da je 2011. Državna lutrija bez postupka javnih nabavki sklopila petogodišnji ugovor o angažovanju Dajrekt lota za prodaju srećki. Ta firma s kojom je lutrija poslovala je, kako se priča, bliska bivšem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu. Tada se javila i sumnja da je novac iz Lutrije "planski izvlačen", jer je u 2012. na reklamu potrošeno četvorostruko više od uobičajenih deset odsto.

 

Revizor je takođe pronašao i da nisu sprovedene javne nabavke ni za još jedan posao vredan skoro dva miliona evra, i to za nabavku kompjuterske opreme i usluge agenata za prodaju srećki.

 

Tadićeva nedomaćinska direktorka

Nedomaćinsko poslovanje Lutrije se u javnosti provlači već dve godine, ali do sada niko nije odgovarao. Seže u vreme vlasti Borisa Tadića koji je, kako se pričalo, na čelo kompanije krajem 2007. doveo tada 30-godišnju Tijanu Anđelić, svoju bivšu učenicu iz vremena kada je predavao psihologiju u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Direktorka kojoj pripisivano neiskustvo u rukovodećim poslovima, ostavku je podnela pošto su naprednjaci preuzeli vlast posle đurđevdanskih izbora pre dve godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here