Maču Pikču odsečen od sveta

0

Ostaci grada Maču Pikču u Peruu

 

Već dve sedmice do ovog svetog grada Inka iz 14. veka, smeštenog na visini od oko 2.500 metara, nije moguće doći vozom koji je koristilo 90 odsto turista.

 

Pruga je na mnogim mestima prekinuta zbog odrona zemljišta, a više od 3.500 turista zarobljenih nedaleko od Maču Pikčua morali su da se evakuišu vazdušnim putem.

Pošto kiše i dalje traju u čitavoj regiji i pošto će za popravku pruge biti potrebno oko dva meseca, vlasti su jedno vreme nameravale da turistima omoguće posetu organizovanjem prevoza helikopterima iz Kuska.

 

Za one koji su većeg avanturističkog duha, kao opcija postajao je i put Inka koji podražumeva četvorodnevno pešačenje.

Međutim, peruanski Nacionalni institut za kulturu, kao i služba za zaštićene prirodne zone, u ponedeljak su saopštili da su sve posete prekinute sve dok to bezbednosni uslovi i infrastruktura ne budu omogućili.

Pristup helikopterima dozvoljen je jedino radi snabdevanja i pomoći gradiću Aguas Kalientes, pritupnoj kapiji za Maču Pikču, koji broji 8.000 stanovnika i koji je teško pogođen nevremenom.

Maču Pikču, sa prosekom od 2.200 posetilaca dnevno, načinio je od regije Kusko glavni izvor prihoda od turizma u Peruu.

 

Sedam vekova grada Maču Pikču

Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Verovatno je izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam.

 

Maču Pikču ima kanale za navodnjavanje i sisteme popločenih puteva, a izgrađene su tvrđave, hramovi i monumentalne kamene zgrade. Neobičan je po okolini: smešten je usred bujne vegetacije koju navodnjava reka.

 

Grad je podeljen na uske i izdužene četvrti koje maksimalno iskorišćavaju prostor. Postoje i terase izvan naseljenog dela koje imaju kanale za navodnjavanje. Na visini u središtu grada nalazi se granitni monolit, koji je bio ili žrtvenik ili opservatorija.

 

Zidine Maču Pikčua izgrađene su od orijaških blokova kamena. Podatak je još fascinantniji jer se zna da Inke nisu poznavale točak ni gvozdeno oruđe, a analizom je utvrđeno da su blokovi savršeno izrezani u kamenolomima i da su se završni radovi obavljali na samom gradilištu.

 

Maču Pikču je 7. jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here