pixabay.com

Moto predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU biće “Učinimo Evropu ponovo velikom”, izjavio je danas mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka i dodao da će biti uloženi aktivni napori za unapređenje procesa proširenja EU.

On je, predstavljajući prioritete i ambicije predsedavanja Mađarske, rekao na konferenciji za novinare u Budimpešti da moto “Učinimo Evropu ponovo velikom” ukazuje na proaktivno predsedavanje Mađarske i simbolizuje ideju “da smo zajedno jači nego odvojeno”, prenosi MTI.

– To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno treba da budemo jači nego pojedinačno, ali da nam treba dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo – rekao je Boka, a dodaje AP.

Komentarišući sličnost sa sloganom “Učinimo Ameriku ponovo velikom” bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Boka je istakao da je slogan fokusiran na Evropu.

– Ne znam da li je Donald Tramp ikada želeo da Evropu ponovo učini velikom – poručio je on.

Objasnio je da će Mađarska iskoristiti svoje predsedavanje EU za uvođenje novog konkurentnog poljoprivrednog sporazuma “usredsređenog na poljoprivrednike” i za traženje “efikasnije zaštite spoljnih granica, za upravljanje osnovnim uzrocima migracija i za unapređenje efikasnije politike povratka”, navodi Politiko.

Istovremeno, dodao je, biće uloženi aktivni napori da se unapredi proces proširenja EU.

– Želimo da napravimo značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine – rekao je Boka.

On je ocenio da predsedavanje EU mora da služi miru i bezbednosti Evrope.

– Mađarsko predsedavanje tražiće stvarna rešenja za stvarne probleme Evrope – naveo je Boka i dodao da Mađarska “ne obećava čuda, ali donosi šansu za promenu i napredak”.

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here