EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarska je izložena kontinuiranim napadima iz Brisela i pritiscima da promenimo svaku našu odluku, izjavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sjiarto.

– Kakvu god odluku da donesemo, evropske institucije pronađu način da vrše pritisak i da nas ucenjuju kako bismo je promenil i kako ne bismo koristili svoja nacionalna ovlašćenja – objasnio je Sijarto za BBC.

Istakao je da je Mađarska spremna na dijalog sa EU, ali da neće ulaziti u “debate zasnovane na stereotipima”.

Prema njegovim rečima, u fokusu trenutnih rasprava je budućnost Evrope, prenosi MTI.

– Institucije EU su federalističke i rade na tome da stvore Sjedinjene Evropske Države, čemu se mi definitivno protivimo – istakao je Sijarto.

Dodao je da je pristup Madjarske, koji je u ovom trenutku “u manjini”, u tome da EU, ako je potrebno, bude zasnovana na jakim državama.

– Definitivno nećemo promeniti naš pristup specifičnim političkim pitanjima za koja su lideri pojedinih država članica rekli da su protiv osnovnih vrednost EU – poručio je Sijarto.

On je naglasio da je mađarska vlada hrišćansko-demokratska i patriotska, sa stabilnom podrškom u parlamentu i društvu, što dozvoljava vrlo malo spolljnog mešanja.

Sijarto je ocenio da je nedavni izveštaj EU o vladavini prava u Mađarskoj “politički motivisana, pristrasna, neizbalansirana, nepravedna i ucenjivačka vrsta dokumenta.

Dodao je da su pretnje Mađarskoj obustavom isplate sredstava iz fondova EU neprihvatljive.

– Evropska komisija koristi te fondove da bi ucenjivala i da bi ostvarila uticaj u sferama koje su jasno u rukama država članica – istakao je Sijarto.

U izveštaju Evropske komisije koji je objavljen u utorak izražava se ozbiljna zabrinutost zbog odsustva vladavine zakona i ukazuje se da u to zemlji podrivaju pluralizam medija i nezavisnost sudstva, kao i da je uz Poljsku jedina zemlja u EU pod formalnom istragom zbog ugrožavanja vladavine prava.

Evropska komisija je zapretila da neće odobriti plan oporavka Mađarske od posledica pandemije sve dok se u toj zemlji ne sprovedu pravosudne reforme i ne garantuju istražni postupci u slučajevima korupcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here