Ambasada Mađarske u Srbiji
Atila Pinter

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter rekao je u intervjuu za Kosovo onlajn da je cilj Mađarske stabilnost u regionu, kao i da je izborom generala Ferenca Kajarija na mesto komandanta Kfora NATO odao počast Mađarskoj za višedecenijski rad na očuvanju te stabilnosti. On je ponovio i stav Mađarske da povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova nije na dnevnom redu mađarske spoljne politike.

Mađarska je poznata po lobiranju za proširenje EU na Zapadni Balkan. Koliko takvi potezi imaju odjeka u EU i da li će Mađarska nastaviti to da radi i u 2022. godini?

– Nema sumnje da, prema stavu Mađarske, ključnu ulogu za proširenje Evropske unije ima Srbija. U ovom pogledu ni u 2022. godini neće biti promena. Smatramo da u proces proširenja treba da se udahne novi život i da je potrebno pokazati da je Evropska unija u stanju da primi nove članice i da ih integriše. Upravo je u vezi sa tim u kabinetu Komisije, za period 2019-2024, Mađarska zatražila poziciju komesara za proširenje i susedsku politiku, koju popunjava Oliver Varhelji. Mađarski komesar dobro poznaje Zapadni Balkan, ima ozbiljno diplomatsko iskustvo i posvećen je uspešnom proširenju. Ono što mogu da savetujem našim srpskim prijateljima je da ispune uslove pristupnih pregovora i da onda te rezultate predstave u evropskim prestonicama. Ne postoji bolje pismo preporuke od rezultata.

Pojedini političari smatraju da bi Mađarska trebalo da povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Kakav je stav Mađarske po tom pitanju i da li bi to moglo da se desi u budućnosti?

– Naravno, svesni smo izuzetne osetljivosti ovog pitanja, međutim, ono nije na dnevnom redu mađarske spoljne politike.

Mađarska je u novembru preuzela komandu Kfora na Kosovu, što je prvi put da se jedan Mađar nalazi na čelu misije. Koliko je to značajno, odnosno koliko je važno angažovanje vojnika iz regiona u sastavu te misije?

– Jedan od temelja kredibiliteta mađarske politike na Zapadnom Balkanu jeste taj što učestvujemo u osnovnim procesima očuvanja bezbednosti u regionu. Cilj Mađarske je stabilnost u regionu, jer nam je u interesu da naši južni susedi budu uspešne i stabilne zemlje, sa kojima možemo da razvijamo i političke i ekonomske odnose.

U znak naše posvećenosti u regionu, od 15. oktobra 2021. godine komandu nad Kforom preuzeo je mađarski general. NATO je time što je podržao naše ambicije za ulogu načelnika KFOR-a (COMKFOR), odao priznanje našoj zemlji za višedecenijski rad na očuvanju stabilnosti u regionu. Obavljanje funkcije komandanta je prekretnica za ulogu mađarskih mirovnih snaga. Upravo smo iz tog razloga zadovoljni što je rad COMKFOR-a međunarodno pozitivno ocenjen i što su njegove aktivnosti široko priznate i na Kosovu i u Srbiji.

Mađarska je nedavno održala zajedničku vojnu vežbu sa Srbijom sa ciljem da se spreči priliv migranata sa Bliskog istoka. Koliko su značajne ove vežbe i na koje sve načine dve zemlje sarađuju po ovom pitanju?

U jesen 2021. godine su zaista održane dve zajedničke vojne vežbe sa Srbijom, ali ne u tu svrhu: glavni cilj američko-mađarsko-srpske vojne vežbe pod nazivom “Komšije 2021” bio je međusobno upoznavanje sa procedurama u mirovnim misijama ovih vojnih snaga. Druga je bila vežba srpsko-mađarske rečne flotile.
U pogledu migracija važno je sagledati sledeće: geografski položaj Mađarske je jedinstven, nalazi se na preseku tzv. “istočnih” i “južnih” izazova. S obzirom da su izazovi sa juga preteći, za nas je stabilnost Zapadnog Balkana strateški prioritet.

2 COMMENTS

  1. Tako je slažem se gos Atila Pinter zašto bi i bilo kad je več godinama priznato. Ako Kosovo lukavo i pažljivo iskoristi sadašnju priliku Ukrainsku krizu i postane deo podrške NATO trupama ko što najavljuje sa 180 vojnika protiv Rusije u Ukraini dakle tad biče teško zaustaviti formiranje te Vojske Kosova onda po pravilima NATO če za uzvrat Kosovo mora dati ko nagradu jako veliku vojno pešadisko i transportno naoružanje pa čak i ljetelice tipa izvidženja 4 vojnika dok tipa dejstvovanja 14 vojnika od NATO a dok za poklon od USA dobiče oberučke još toliko svega i svačega po malo kako bi na brzinu tu vojsku osposobili da može dejstvovati po cjeloj teritoriji Kosova bez poteškoča ondah biče jako teško ta povlačenja ostvariti i nemoguče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here