Tanjug/AP
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO.

On je istakao da namerava da blokira ulazak zemlje u Alijansu, sve dok Ukrajina ne obnovi prava mađarskoj manjini da se školuje na maternjem jeziku, prenosi Rojters.

Ranije je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio da se Mađarska obratila Rusiji sa zahtevom da udruže snage kako bi zaštitili prava nacionalnih manjina u Ukrajini.

Budimpešta se protivi ukrajinskom zakonu o obrazovanju i traži da se vrate prava Zakarpatskim Mađarima da se školuju na maternjem jeziku.

Kijev optužuje Mađarsku za pokušaj formiranja svoje enklave na teritoriji Ukrajine. Rusija se takođe protivi novom zakonu u Ukrajini, koji značajno narušava prava brojnih stanovnika te zemlje koji govore ruskim jezikom.

Zakon o državnom jeziku je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao u maju. Njime se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje, referenduma i tako dalje. Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

2 KOMENTARA

  1. Tako je Madjar.Što bi vaša deca išla da ginu za tamo neke budale koje su same sebi grob iskopale,.

  2. Ne razumem kako se Madjari mogu suprostaviti kaubojima, koji vec dugo pokusavaju da naskode Rusima i organizuju sve sto je u interesu SAD.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime