Fudbalski reprezentativac Srbije Dušan Tadić bio je proteklih dana u centru pažnje sportske javnosti. Informacija da je odlični vezni igrač pozitivan na virus korona zabrinula je ljubitelje fudbala u Srbiji. Tadić je jedan od najbitnijih igrača u našem državnom timu. Njegov izostanak iz odlučujućeg meča protiv Škotske bio bi ogroman gubitak za našu selekciju.

Ipak, ispostavilo se da je uzbuna bila lažna. Naš reprezentativac nije bolestan već ima samo antitela pošto je tokom leta preležao virus koji skoro godinu dana čini pravu pometnju u čitavom svetu. Tadić se ne bi našao u ovoj neprijatnoj situaciji da problem nisu napravili Danci. Pred meč njegovog Ajaksa i Mitjilanda u Ligi šampiona domaćin je na svaki način pokušao da iz igre izbaci kapitena “kopljanika”. Znali su Danci da im najveća opasnost preti od velemajstora iz Bačke Topole. Zbog toga su pokušali da ga eliminišu tako što ga neće pustiti u zemlju, jer je navodno pozitivan na korona virus. Prevara koju su spremili nije im uspela, a na terenu srpski fudbaler im se osvetio na najbrutalniji način. Ajaksov mađioničar bio je glavni akter meča u kome je njegov klub osvojio značajne bodove. Namestio je prvi gol posle četrdesetak sekundi igre i postigao drugi. Pogodak koji je Tadić postigao obezbedio mu je mesto u istoriji kluba iz Amsterdama. Bio je to 700. gol Ajaksa u Ligi šampiona čime se našao među šest klubova kojima je to uspelo. Kapiten Ajaksa je tako postao drugi srpski fudbaler koji je ušao među klupske legende. Mnogo fudbalera iz Srbije nosilo je dres “kopljanika”, ali je samo Tadić zauzeo mesto pored Velibora Vasovića i ušao u almanahe Ajaksa.

Ofanzivni vezista se odomaćio u Holandiji pošto je pre Ajaksa igrao za Tvente i Groningen. Odigrao je četiri odlične sezone, davao golove i bio jedan od najboljih asistenata u Evropi. To mu je donelo trofej najboljeg fudbalera u zemlji “lala” 2012.

Poput svog idola Zinedina Zidana oduvek je bio vođa. To čini svojim delima na terenu. Predanim radom, profesionalizmom i preuzimanjem odgovornosti kada je teško daje primer saigračima, kako bi ih učinio još boljim ljudima i fudbalerima. Zbog takvog pristupa i ponašanja u svakom klubu su ga ostali igrači sledili bez problema. Svojim temperamentom na terenu razbio je stereotip o “laloškoj” mirnoći. Uz prefinjenu tehniku, odličan pas i precizan centaršut Tadić ima i gene rođenog lidera.

Pre Ajaksa proveo je četiri godine u Sautemptonu. U Premijer ligi je takođe ostavio trag. Ušao je u top pet igrača najjače svetske lige na listi asistenata koji su na jednoj utakmici namestili saigračima četiri pogotka. Najbolju partiju u dresu holandskog tima pružio je prošle godine u meču Lige šampiona. Ajaks je gostovao u Madridu čuvenom Realu. Naš reprezentativac je briljantnom partijom golom i sa dve sjajne asistencije bacio na kolena “kraljevski klub”. Za tu igru čuveni pariski sportski list “Ekip” ocenio ga je desetkom. Tadić je tek deveti igrač koji je dobio ovu najveću ocenu u ovom listu bogate tradicije. On je te sezone i na ostalim mečevima igrao na vrhunskom nivou, pa je sa razlogom izabran u idealni tim Lige šampiona.

Reprezentaciju Srbije očekuje najvažniji meč u poslednjih desetak godina. Pobeda protiv Škotske omogućiće “orlovima” plasman na kontinentalni šampionat. Dušan silni treba da povede našu selekciju do trijumfa koji će njega i saigrače posle 20 godina lansirati na Evropsko prvenstvo. Sa Tadićem u ekipi taj cilj je mnogo lakše ostvarljiv.