EPA/Ettorre Ferrari
Emir Kusturica

Filmski reditelj Emir Kusturica prihvatio je ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta Ruske vojske. U razgovoru s ministrom istakao je da će nastojati da očuva klasične vrednosti jer se one u svetu veoma brzo menjaju.

Slavni reditelj koji je svojim velikim stvaralaštvom osvojio svet, okitio se najvećim priznanjima i doneo neizmeran ugled našoj kulturi. Rođen je 24. novembra 1954. u Sarajevu. Odrastao je kao jedino dete Murata Kusturice i Senke Numankadić u naselju Gorica u blizini Sarajeva. Otac Murat bio je zaposlen kao novinar u Sekretarijatu za informisanje BiH, a majka Senka bila je sekretar suda. Kusturica uvek ističe da je i iz Travnika, grada u kome je kao sudski činovnik radio njegov deda Husein. Poreklo porodice ustanovio je njegov otac, utvrdivši da je prezime Kusturica nastalo 1640, a na arapskom znači kratak nož kojim se delje drvo. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a fakultet u Pragu na prestižnoj Filmskoj akademiji. Njegov film “Gernika”, snimljen prema noveli Antonija Isakovića, pobedio je na Festivalu studentskog filma. Nakon završetka studija, započeo je karijeru na TV Sarajevo. Njegov prvi TV film “Neveste dolaze” bio je zabranjen zbog bavljenja seksualnim tabuima.

Kršten je 6. maja 2015. u pravoslavnom manastiru Savina. Uzeo je ime Nemanja, a mnogi Bošnjaci su ovaj potez ocenili izdajničkim jer se javno deklarisao kao Srbin, iako su mu roditelji bili muslimani. Kasnije je izjavio da mu je otac bio ateista i uvek se deklarisao kao Srbin. Zahvaljujući očevom poznanstvu sa režiserom Hajrudinom Šibom Krvavcem, sa 17 godina dobio je manju ulogu u filmu “Valter brani Sarajevo” iz 1972.

Njegov film “Otac na službenom putu” osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu, te nominovan za Oskara. Godine 1989. u bioskopima se pojavio Kusturičin film “Dom za vešanje”. Tu su i ostvarenja “Podzemlje”, Arizona drim”, “Crna mačka, beli mačor”, “Na mlečnom putu”, dokumentarni film “Maradona”.

Muzičku karijeru započeo je polovinom 1986. svirajući bas gitaru u sarajevskom rok bendu Zabranjeno pušenje, koji mnogi često opisuju kao pokretačku snagu Novog primitivizma. Posle je oformio bend No Smoking Orchestra, a mnoge pesme iz tog filma postale su pravi hitovi. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su i Sretenjski orden, a nosilac je i Ordena Svetog Save prvog reda.

Dobitnik je i Svetosavske povelje SPKD “Prosvjeta”. Predsednik društva Milimir Mučibabić istakao je da Kusturica renesansna ličnost u iskonskom značenju te reči. Na ovogodišnjem 50. jubilarnom FEST-u biće mu uručen Beogradski pobednik. Objavio je knjige “Šta mi ovo treba”, “Sto jada”, “Smrt je neproverena glasina”…

Na brdu Mećavnik sagradio je Drvengrad, jedinstveno arhitektonsko naselje koje nudi brojne turističke sadržaje i autentične kulinarske specijalitete ovog kraja. Sa suprugom Majom ima ćerku Dunju i sina Stribora, koji mu je podario unuka Janka.