Magija srpske mladosti i folklora

0

Sve je u prijateljstvu: Učesnice prošlog festivala
 

Kako smo obavešteni iz odbora za organizaciju srpske folklorne smotre, dolaze im gosti iz skoro cele Australije.

 

Iz Australijske Prestone Teritorije dolaze mladi iz Crkve Sveti Sava na Fareru. Iz Viktorije stižu tri ansambla – KUD Kolo iz Melburna, kao i predstavnici crkava Sveti Sava (Grinzboro), Sveti Stefan (Kizboro), Sveta Petka (Rokbenk) i Sveta trojica (Bransvik).

 

Stvaranje prijateljstva

– U celom našem angažovanju nalazi se osnova za stvaranje ili produbljivanje prijateljstva mladih Srba iz cele Australije. Mnogi pripadnici ranijih generacija ovako su stvarali prijatelje s kojima su u vezi ne samo ovde, nego i u inostranstvu – kaže Gordana Mijatović.

Iz Južne Australije stići će mladi iz Svetog Save Vudvil Park (Adelejd), a iz Kvinslenda iz Srpskog centra Vilavong u Brizbejnu i crkve Uspenje Presvete Bogorodice Arundel (Gold Kost).

Iz Sidneja će učestvovati ansambli iz Svetog Stefana (Ruti Hil), Svetog Đorđa (Kabramata), zatim KUD Karađorđe, kao i sedam grupa domaćina – Srpskog centra Bonirig.

Dolaze i mladi pri Crkvi Svetog Jovana Krstitelja iz Vulongonga, Svetog Jovana Krstitelja iz Dapta, kao i Svetog Nauma Ohridskog iz Njukasla.

– Ove godine, naša najstarija grupa "Ravna gora" nalazi se na odmoru u inostranstvu. Oni su obično otvarali festival. Sada će ta čast pripasti juniorima "Ravne gore" koji su se zdušno spremali za nastup, i mi smo uvereni da će pobrati aplauze kakve su dobijale i njihove starije kolege koje su im pomagale u pripremama – navodi u ime organizatora Gordana Mijatović.

U petak uveče, po tradiciji, ovde je "četničko veče", kao i zabava za starije pod šatrom. Mladi ispod 18 godina imaju rezervisan prostor u velikoj dvorani za svoje disko veče. U subotu uveče, popularni klub "Noks" u Liverpulu je domaćin disko večeri koja prethodi nedelji, glavnom danom festivala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here