Youtube/O KANAL
Izbegava "ruku pravde": Sakib Mahmuljin

Sve je više pesimizma u Republici Srpskoj da će osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin konačno otići u zatvor. Pošto je za njim raspisana međunarodna poternica i u celu priču uključen Interpol pojedini pravni stručnjaci tvrde da čak ni to ne mora da znači da će se nekadašnji komandant trećeg korpusa tzv. Armije BiH, koji mora da odsluži osmogodišnju kaznu zatvora jer nije sprečio zločine mudžahedina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće, naći iza rešetaka.

Mahmuljin se, prema nepotvrđenim informacijama, i dalje nalazi u Turskoj gde je otišao odmah posle izricanja presude u aprilu, navodno na lečenje.

– Ukoliko se, u jednom trenutku, u bilo kojoj državi koja je potpisnica akata Interpola, locira ili pronađe lice koje je na poternici, ulazi se u proceduru njegove ekstradicije. To, međutim podrazumeva određene protokole. Prvo, da li je to delo – delo po zakonu te države? Pod dva – da li je za to delo, koje mu se stavlja na teret, nastupila zastara, amnestija ili pomilovanje? Nije. Pod tri – da li je ta presuda zasnovana na kršenju ljudskih prava optuženog? Nije. U konkretnom slučaju, u pitanju je pravosnažna presuda Suda BiH. Ako bi Turska došla do njega i uhapsila ga, ona bi bila dužna da ga isporuči BiH. Ali, da li postoji volja, da li on možda ima tursko državljanstvo, to ne znamo – rekao je medijima Miodrag Stojanović, advokat koji decenijama brani optužene za ratne zločine u Sarajevu i Hagu.

Podsetimo, “Vesti” su juče objavile tvrdnje naših izvora iz pravosudnih krugova koji su rekli da u konkretnom slučaju Turska nema argumente za neizručenje jer je Mahmuljin pravosnažno osuđen u drugoj državi koja ga sada potražuje. Ono o čemu se manje govori ovih dana jeste moguće uplitanje politike u celi slučaj, a politika često biva jača od pravnih normi.

Predsednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin takođe je pesimista. On smatra da Mahmuljin, bez obzira na raspisanu Interpolovu poternicu, neće uskoro biti priveden na izdržavanje zatvorske kazne.

– Ovde se radi o projektu koji je ranije pripremljen, jer Mahmuljin nije otišao samo onako u Tursku. Postojala je ozbiljna namera u BiH da mu se pomogne da izbegne izdržavanja kazne – rekao je Župljanin dodavši da ovo udruženje insistira na tome da pravosudne institucije na nivou BiH upregnu sve resurse kako bi Mahmuljina konačno priveli pravdi.

Veze Izetbegovića i Erdogana

Postoje spekulacije da se već neko vreme u Turskoj priprema teren za proglašavanje Mahmuljina nekom vrstom političkog zatvorenika u BiH, iako na prvu sve izgleda potpuno neverovatno jer je osuđen pred državnim sudom za najgnusnija krivična dela koja su regulisana najvažnijim svetskim poveljama. U tom kontekstu pominju se i dobre veze koje godinama gaje lider SDA Bakir Izetbegović i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.