Majčina dušica ili divlji timijan lekovita je samonikla biljka koja se od davnina koristila za različite zdravstvene probleme, poput probavnih tegoba i crevnih parazita. U narodu je nazivaju i vrisak, babina duša, divlji bosiljak i čabrac.Ova biljka se kao prirodni lek može primeniti u obliku čaja, obloga, tinkture i eteričnog ulja.

Lekoviti delovi biljke su cvetovi i listići, koji su bogati vitaminima C i A.

Postoji razlika između majčine dušice ili divljeg timijana i onog običnog ili vrtnog timijana  koji se češće koristi kao začin.

Dok majčina dušica raste doslovce šireći se i puzeći po tlu, vrtni timijan diže se u visinu.
Kad je reč o lekovitim svojstvima, obe su biljke iz istog roda te su podjednako lekovite, stoga koju god odabrali, nećete pogrešiti.

Majčina dušica je antispazmodik, antiseptik i diuretik. Dokazano snažno deluje protiv gljivica i bakterija. Sadrži timol i karvakrol, koje deluju protiv spomenutih napasnika i uzročnika bolesti.

Ova samonikla biljka pokazala se i kao prava saveznica ženskog zdravlja, bilo da je reč o srcu i krvnom pritisku, strahovima i anksioznosti, menstruacijskom ciklusu ili migrenama.

Reguliše menstrualni ciklus i ublažava grčeve
Čaj od majčine dušice može da vam pomogne ne samo kod tegoba nadutosti nego i kod neredovnih menstruacija. Osim što reguliše menstruacijski ciklus, ova biljka ublažava grčeve tokom mesečnice te smanjuje napetost i bolove u dojkama.

Pomaže kod vaginalnih infekcija te infekcija usne šupljine
Ova biljka ima snažno protivgljivično dejstvo. Pokazala se delotvornom protiv kandide, koja je glavni uzročnik vaginalnih infekcija i infekcija usne šupljine. Stoga, kako biste sprečili takve infekcije, redovno konzumirajte čaj od majčine dušice.

Snižava krvni pritisak i umiruje srce
Bolesti srca i visok krvni pritisak oboljenja su koja ipak češće pogađaju žene nego muškarce. Ekstrakt koji se dobija iz majčine dušice smanjuje broj otkucaja srca te pomaže u regulaciji krvnog pritiska, stoga se svakako preporučuje pripadnicama nežnijeg pola koje su sklone povišenom krvnom pritisku.

Pomaže kod raka dojke
Onkološka istraživanja pokazala su da majčina dušica pomaže kod raka dojke te sprečava razmnožavanje stanica ove vrste karcinoma.

Jača imunitet i pomaže kod anemije
Zahvaljujući obilju vitamina C i A, vlaknima, gvožđu i manganu, konzumacijom majčine dušice osnažićete svoj imunološki sistem u obrani od raznih oboljenja. Majčina dušica takođe jača krv, te pomaže u slučaju anemije, koja je učestala ženska tegoba.

Uklanja akne i čisti kožu
Ulje timijana ili majčine dušice pokazalo se delotvornijim od drugih proizvoda za lečenje akni koji se nude na tržištu. Osim toga, pridonosi i mladolikom izgledu. Kao obloga, ova se biljka može da se primjenjuje i u lečenju kožnih oboljenja poput ekcema.

Smanjuje anksioznost i uklanja strahove
Već sam miris ove biljke i njenog eteričnog ulja umiruje živčani sistem. Kod starih Grka, koji su se masirali uljem majčine dušice, miris ove biljke bio je simbol elegancije i ljupkosti.
Obilje karvakrola prisutnog u ovoj biljci pridonosi dobrom raspoloženju. Smatra se da majčina dušica pomaže i u ublažavanju anksioznosti i depresije. Majčina dušica smiruje i jača živce, ublažava nemir, nesanicu i migrenu, smanjuje strahove, a može pomoći i kod klaustrofobije.

Čaj od majčine dušice
Jednu kašiku majčine dušice prelijte s 2 dl proključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 30-ak minuta. Potom procedite i po želji malo zasladite medom. Možete ga konzumirati i nekoliko puta na dan.

Čaj pijte sveže pripremljen. Uvek ga poklopite jer će u protivnom ispariti njegovi lekoviti sastojci.

Ovaj čaj može vam pomoći kod prehlade i kašlja, bronhitisa, probavnih tegoba, proliva i nadutosti, menstruacijskih grčeva, reumatoidnog artritisa,.

Čaj od majčine dušice možete piti i kod glavobolje, migrene i razdražljivosti. U tom slučaju u čaj možete dodati i malo sušenog ružmarina.

Napomena: čaj i tinktura od majčine dušice nisu namenjeni trudnicama jer deluju kao stimulans na maternicu pa mogu dovesti do pobačaja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime