R. Rajić Ristić
Članovi Vidovdana sa darodavcem

Udruženje Vidovdan je sa radošću i ushićenjem u oktobru pozvalo goste iz Italije i Srbije da budu učesnici u programu priredbe Srbija u srcu 2, koja je trebalo da bude održana 14. novembra u prostorijama udruženja u Meledu kraj Vićence.

Nažalost, kada su dekretom od 4. novembra zabranjena okupljanja i manifestacije, sa gorčinim su nesuđeni domaćini svima saopštili da priredbe neće biti. Otkazan je između ostalog i dolazak iz Beograda glumice Ivane Žigon, novinara i pesnika Vladana Rakića i profesora i književnika dr Milutina Đuričkovića.

– Na toj istoj priredbi trebalo je i da svi članovi Vidovdana, od našeg sponzora, preduzetnika Novice Redića iz Vićence, dobiju na poklon majice – otkriva nam Vladiša Buzejić, član Upravnog odbora Vidovdava.

Pošto je novonastala situacija zbog povećanja broja zaraženih korona virusom u pokrajini Veneto sprečila da se manifestacija održi, članovi upravnog odbora u dogovoru sa Novicom Redićem su odlučili da se sretnu izvan prostorija udruženja na otvorenom i da preuzmu poklon-majice. Uz čašicu loze nazdravilo se za dobro zdravlje svih naših zemljaka u Italiji.

– Vrlo nam je žao što smo morali da otkažemo priredbu “Srbija u srcu 2”, naročito zbog naših mališana, jer smo krajem septembra počeli da se okupljamo i imamo probe folklora. Sada po drugi put u ovoj godini imamo pauzu u radu folklorne sekcije – kaže za “Vesti” Dejan Mitić, predsednik udruženja Vidovdan.

On navodi da je uručenje majica trebalo da ima poseban svečani ton.

– Preuzeli smo majice na otvorenom, sa maskama ma licu, ali ipak uz optimizam koji nas ne napušta – dodaje Mitić.

Vladiša Buzejić i Novica Redić

Ne želimo prigovore

– Razočarana sam što priredba na kojoj sam prošle godine bio gost nije mogla da bude održana i ove godine. Žao mi je i što sam majice članovima udruženja Vidovdan uručio na malo nepriličan način, ali nije se moglo drugačije. Moramo da ispoštujemo preventivne mere, odluke, normative i dekrete koji niču kao pečurke preko noći. Navikli smo, da ne kažem slobodnim žargonom, oguglali smo na sve. Više od toga ne možemo. Zaista, svi se pridržavamo maksimalno onoga što se od nas traži, pogotovu sto smo mi ovde stranci i što ne želimo da nam se bilo šta prebacuje i prigovara. Bili smo dosad i želimo da to i ubuduće ostanemo, primerni građani, na dobrom glasu i kao radnici i kao žitelji Vićence – ističe Novica Redić.