Majke se odvezale poklonima

0
R. Lukić

U Hramu Svetog Save u Hanoveru vezivanjem majki proslavljene su Materice, a bilo je živo i veselo kao i prošle nedelje kad su najmlađi slavili Detinjce.

Liturgiju su služili sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić, a hor pod rukovodstvom Jelene Agbabe Milosavljević svečanosti je ponovo dao svoj muzički doprinos.

Vrilo je kao u košnici, a glavni su i ovaj put bili najmlađi, jer su u vezivanju bili najvredniji. Majke su uglavnom sedele pored punih vrećica koje su držale ispod ili na stolovima. Za prvim centralnim stolom s društvom sedela je prevodilac Vesna Popović, a za sledećim stolom s porodicama praznik su slavile Jasna Janković i Sanja Milenković.

Tu se nije moglo prići od mališana, ali i odraslih zavezivača koji su otkrili da Jasna slobodu plaća flašicama dečjeg šampanjca. Na žalost, prevarili su se – umesto šampanjca bio je bezalkoholni tonik. Tačno je da je za istim stolom otac Milan od Sanje Milenković dobio neku veću flašu, ali kako se ispostavilo i tu je bio sok, ali u flaši od litra. Mina Milosavljević je od Sanje dobila paketić slatkiša i bila je zadovoljna, jer Mini je bilo važno da igra ide dalje.

Beograđanka Jasna Đorđević po ustaljenoj tradiciji slobodu je plaćala kolačima i slatkišima, a starija dama pored nje “razmetala” se klementinama i drugim vitaminskim bombama koje su u ovo severnonemačko gripozno, kišno vreme imali jednako dobru prođu i kod mladih i kod starih.

Pored prozora Tonka Živković i Javorka Stevanović nisu se pomicale s mesta, ali ih
zavezivači nisu mimoišli iako su bile prilično “nepristupačne”. Put je pročistio prota Milan Pejić, a posle su bez problema prilazili i drugi.

Na stolu popadije Ivanke puno slatkiša, bombona i čokolade, pa je tu i koncentracija dece velika, ali ona s devetero unučadi i troje dece, koje je sama othranila, zna kako decu učiniti srećnom i zadovoljnom. Međutim, oko popadijinog stola gužvu su pravili i odrasli, a prvi je počeo Nikola Milosavljević, koji je “čuvao” suprugu Jelenu, a istovremeno i hapsio ko god se od majki približio. Prva Nikolina žrtva bila je učiteljica Brankica Ot.

Za trećim stolom u sredini bilo je više majki, ali je Julija Klaprot vezala svoju majku Milenu koju, kako reče, hoće da sačuva samo za sebe.

Nemac Robert Olfares upao je u neprilike, jer se supruga Volmirka izgubila, a on ostao sam s malim detetom. Panike ga je spasla Milena Cvetanović koja mu je pomogla da malog Luku sačuva do maminog povratka. Sve se srećno završilo, jer je Volmirku uhapsio Stefan Pampers, koji ju je oslobodio tek pošto je pronašla vrećicu slatkiša.

Mnoge žrtve koje su “nepravedno uhapšene” ili “predugo zadržane” pouzdale su se u pomoć advokata Darka Blagojevića, ali su se brzo ohladile kada su primetile da i on intenzivno vezuje.

Dimitrije najsrećniji

Sedmogodišnji Dimitrije Dinić prošle nedelje radosno je proslavio Detinjce s dedom Duškom, ali je ovaj put bio još veseliji, jer je Materice mogao da proslavi i s bakom Svetlanom, koja je s rođakom Vladicom Stankovićem stigla iz Niša.

Oci na Badnji dan

Za Detinjce i Materice bilo je veselo, a majke i deca nadaju se da će veselo biti i na Badnji dan, kada se posle liturgije slave Oci.

– Očevi su uvek bili stub porodice, pa ni ovaj put neće podbaciti – kažu Nedeljko Jelisić i Mirko Urukalo koji su kući otišli prilično umorni.

Izvor:
R. Lukić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here