H. M. Vujičić
Sve se pamti: Pomen u Kravicama

Nevladine organizacije u Srpskoj, na čelu sa Udruženjem žena žrtava rata RS, pozvale su Tužilaštvo i Sud BiH da hitno pokrenu istragu protiv Fadile Mujić, iz Udruženja Majke Srebrenice, zbog zločina počinjenih nad Srbima u selu Kravica 7. januara 1993. godine.

Povod je intervju Fadile Mujić dat MTV Igman u kome ona potvrđuje da su snage pod kontrolom Nasera Orića planirale da napadnu ovo selo na Božić, kao i da je više stotina žena iz Srebrenice, uključujući i nju samu, direktno učestvovalo u tom masakru i pljački.

U intervju, Fadila Mujić na samom početku objašnjava kako je organizovan napad na Kravicu.

“Dešava se da meni moj dever kaže: Fadila, idemo večeras na Kravicu, spremi se! Tako da je svaka kuća, svaka porodica imala po jednog člana muškog koji je rekao da idemo u Kravicu. A Kravica je za nas bila Amerika, obećana zemlja”, ispričala je Fadila Mujić i objasnila da su žene iz Srebrenice ušle u Kravicu tokom samih borbi.

Fadila Mujić zatim opisuje kako je prisustvovala borbama i ubistvima, ali i da je i sama upala u jednu srpsku kuću gde je u toku bio doručak nakon liturgije u crkvi: “Ulazimo u jednu kuću . Četnici sede, slave, krmetine kamara na stolu. Ko te pita što je krmetina, nisi je nikad jeo, ali ješćeš, sve ćeš jesti samo da preživiš. Tu su kolači, tu je sve…”

Prećutala istinu

Na komentar voditelja da Srbi nisu znali da je ona muslimanka, Fadila Mujić je dodala: “Oni slave Božić, on meni nazdravlja. Daje mi da jedem, daje mi sarmu, pa još i deci da ponesem kući…”

Branimir Kojić, predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice kaže da je ova Bošnjakinja rekla sve osim istine.

– Prećutala je da su pobili sve što su stigli i da su popalili sve što su opljačkali. Zašto nije rekla da u kući u kojoj je uzela sarmu od “četnika” niko nije ostao živ, da su ih Naserovi koljači ubili na kućnom pragu? Čak u svojoj izjavi bez imalo stida priča kako su u Kravici Srbi ubijali muslimane. A Kravice su čisto srpsko selo koje je bilo trn u oku muslimanima i u Drugom svetskom ratu. Treba je procesuirati i ispitati za zločin u Kravici, ali i za onaj u Zalazju jer verujem da je i tu bila, s obzirom an to da je to njena mesna zajednica – ističe Kojić.

Nije jedina

On objašnjava da je reč o članici Udruženja Majke Srebrenice iz sela Sase i da nije jedina koja je učestvovala u masakru Srba u Kravici.

– Mnogo je Fadila koje su hodale po svetu, kukale nad svojom sudbinom, lagale o dešavanjima iz rata, dok su svi zaboravili Milicu Dimitrijević, Milevu Rankić, Dobrinu Prodanović iako su svi videli kako Dobrina drži lobanju svog sina. Ta slika je obišla svet, ali Fadila i njene jaranice su ispale žrtve. Mi ćemo se obratiti tužilaštvu i tražićemo da se Fadila procesuira mada nemamo poverenja u BiH i ovakvo sudstvo – naglašava Kojić.

ZLIKOVCI BEZ STIDA: Branimir Kojić

Hvalisanje zločinom

Branimir Kojić kaže da je intervju verovatno nastao 2017. godine.

– Međutim, Bošnjaci to njeno svedočenje namerno aktiviraju svake godine u vreme pomena u Kravici kako bi dodali so na ranu živima. Oni to rade svesni da i 30 godina od ovog događaja niko od muslimana nije odgovarao za ove zločine. Toliko su se u toj svojoj bahatosti osilili da ovo nije i jedino svedočenje, odnosno hvalisanje užasnim događajima u Kravici – ističe Kojić.

Uvreda za 49 ubijenih

Božica Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata RS, kaže za “Vesti” da je zgrožena intervjuom Fadile Mujić.

– Ta žena je otvoreno pričala o napadu na Kravicu i svemu što se događalo kada je 49 Srba masakrirano. Najužasnije od svega je što se ona hvali da je učestvovala u pokolju, a sve to pravda činjenicom da su bili gladni – kaže Božica.

Prema njenim rečima, emitovanje ovog intervjua koji kruži i na društvenim mrežama je uvreda za žrtve, njihove porodice, ali i preživele.

– Ta žena, čak i da sama nije učestvovala u zločinima, jedan je od najrelevantnijih svedoka koji može otkriti imena najmanje desetine muslimanskih vojnika koji su okrvavili ruke. Sam video snimak je dovoljan da je Tužilaštvo BiH pozove i upita za saznanja o tom događaju, a do danas se to nije dogodilo. Zato mi sada pozivamo Tužilaštvo i Sud BiH da rade posao za koji su plaćeni i na delu dokažu da u Bosni ne dele selektivnu pravdu. Srbi, i oni koji su krivi, ali i mnogo više onih nevinih, završavali su u zatvoru samo na osnovu rekla-kazala, a ovde imamo direktno i nedvosmisleno svedočenje jednog od aktera monstruznog i nekažnjenog zločina – ističe Božica.