Majmuni sve brže nestaju sa planete

0

Ne ume da traži pomoć: Sumatranski orangutan

 

 

"Najveća pretnja opstanku primata jeste uništavanje šuma", rekao je doktor Kristof Švicer, jedan od autora istraživanja u kome su učestvovala 84 primatologa.

 

On je upozorio da je ilegalna seča i nestajanje delova šuma zbog požara veliki problem u nekoliko afričkih zemalja, te Madagaskaru. Švicer je naveo primjer da je zbog krčenja šuma u brdima na granici između Kameruna i Nigerije preostalo manje od 300 gorila /Cross River/.

 

"Ti čovekoliki majmuni jedan su od simbola tropskih kišnih šuma i naučnici strahuju da bi uskoro mogli izumreti. Ali, zbog krčenja tropskih šuma na drugom kraju sveta, na Sumatri, naučnici pretpostavljaju da je preostalo još 6600 pripadnika te vrste", naveo je Švicer.

 

On je dodao da je u Aziji glavni problem ugroženosti primata trgovina njihovim srcima koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.

 

Jedna od najvećih žrtava drevne kineske medicine jeste zlatnoglavi langur. Takođe, na severoistoku Vijetnama preostalo je još samo 110 gibona koji na glavi imaju specifičnu crnu krestu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here