M. MILANOVIĆ
NESVAKIDAŠNJA FANTAZIJA: Praznik za ljubitelje mode i gastronomije

Grad ljubavi i svetlosti bio je, prethodnih dana, i pravi raj za ljubitelje slatkiša! Posle godinu dana pauze zbog zdravstvene krize najveći svetski događaj posvećen čokoladi i kakaou, Salon Du Chocolat, konačno se vratio u francusku prestonicu. Sve što čokolada može da ponudi, našlo se od 28. oktobra do 1. novembra u pariskom sajmu Porte de Versaj, pa su posetioci imali priliku da tokom ovih pet dana trajanja manifestacije uživaju u nastupima čuvenih poslastičara, isprobaju njihove specijalitete i dive se pravim umetničkim delima “spremljenim” od kraljice slatkiša.

Veliku pažnju i ovog puta privukla je tradicionalna modna revija inspirisana čokoladom, veče uoči zvaničnog početka najslađeg sajma.

Među brojnim manekenkama koje su nosile čokoladne kreacije pistom su prodefilovale bivša mis Francuske Alisija Ajlis, posebno zapažena u providnoj haljini napravljenoj od čarobne poslastice spremljene od kakaoa, zatim glumica Žozefin Žober, plesačica Ines Vandam, Kloe Nabedian i Sendi Heribert, voditeljke na francuskoj televiziji.

– Salon čokolade se oduvek predstavljao kao svečano-gurmanski događaj za profesionalce i amatere koje veže ista strast – rekao je na otvaranju Džerald Palasios, predsednik Salona.

Posetioci tradicionalnog slatkog skupa, koji je 26. put održan u Parizu, imali su priliku i da vide čokoladnu reljef skulpturu sa likom Napoleona Bonaparte, koje je povodom 200. godišnjice njegove smrti napravio umetnički čokolijer Žan-Luk Dekluzo, ali i da izbliza uživaju u još jednom remek-delu, čuvenoj slici Pabla Pikasa “Gernika”, koja je napravljena od ovog slatkiša u originalnoj veličini.

Napolen u reljefu

Za reprodukciju Pikasovog dela koju je, povodom 84. godišnjice bombardovanja baskijskog grada Gernika od strane nemačkih vazduhoplovnih snaga, napravilo 40 španskih i francuskih baskijskih majstora bilo je potrebno pola tone čokolade, dok je za Napoleona bilo dovoljno 100 kilograma ove poslastice.

Gosti najslađeg sajma na svetu pet dana su uživali u demonstraciji umeća umetnika sa varjačom, među kojima su bili najveći poslastičari, mladi majstori i renomirani proizvođači. Bio je pravi spektakl gledati kako uživo, ne krijući tajne recepata, pripremaju čokoladne fantazije za sve ukuse. Osim toga, održavani su i kursevi za sve one koji su želeli da ovladaju veštinom pravljenja raznih đakonija od kraljice slatkiša.

Najuzbudljivija su bila takmičenja, a manifestaciju je pratio i zanimljiv zabavni program.

Tradicija od 1994.

Prvi Salon čokolade otvorio je svoja vrata 1994. sa 30 pionirskih izlagača i već tada doživeo je veliki uspeh, jer je manifestaciju posetilo 40.000 ljudi. Popularnost najslađeg sajma rasla je iz godine u godinu, pa danas 26 godina oko 200.000 gostiju pohrli u francusku prestonicu da otkriju i probaju čokolade sa pet kontinenata.

Nemci najveći sladokusci

Prema nekoj statistici Nemci jedu najviše čokolade – više od 11 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Za razliku od Nemaca Francuzi su po tom pitanju znatno umereniji i oni u proseku dnevno pojedu 20 grama dnevno, odnosno nešto više od sedam kilograma godišnje.