Z. Mirković
Iskustvo pretočili u poslovni uspeh: Jovica Tomić i Igor Miketić

Dok se mnogi u vreme epidemije korone ne usuđuju na korak poslovnog osamostaljenja Jovica Tomić i Igor Miketić su osnovali firmu, ispostavilo se u pravo vreme i sa pravim proizvodima. Oni su u Beču osnovali preduzeće koje se bavi trgovinom proizvoda za održavanje higijene, klijenti su im firme koje se tim poslom bave, a prema svojim prezimenima firmu su nazvali To&Mi.

Miketić i Tomić su godinama radili u jednoj velikoj austrijskoj kompaniji, koja se bavi održavanjem higijene. Tamo su se upoznali, a od prijateljskog odnosa nastala je želja za pokretanjem zajedničkog biznisa.

– U našoj firmi imamo sve što treba preduzećima koja se bave higijenom, ali po povoljnim cenama. Pošto smo godinama radili u ovoj privrednoj grani tačno znamo šta treba i šta valja. Naši klijenti su i veliki snabdevači, ali i firme koje se bave održavanjem higijene i ugostiteljski objekti – objašnjavaju Tomić i Miketić.

Njih dvojica su položili majstorski ispit, a zanimljivo je i da je Tomić predavač na Akademiji za higijenu u Austriji.

Oni su ponosni što najveći distributeri higijenskih proizvoda nabavljaju robu preko njih.

Pandemija koronavirusa, koja je krajem februara zahvatila i Austriju, dodatno im je pospešila poslovanje. Navode da je posao sa dezinfekcionim sredstvima od početka pandemije, u odnosu na početak rada firme, porastao za čak 500 odsto.

– Mi smo jedni od retkih koji imamo na skladištu sredstva za dezinfekciju, ali i držače za aparate za prskanje sredstava za dezinfekciju. Ti držači su veoma traženi od kada je uvedena obaveza dezinfekcije ruku pred ulazak u ugostiteljski objekat ili radnju. Mnogi veliki nemaju te proizvode na skladištu i kod njih mora dugo da se čeka, a mi imamo sve u našoj ponudi – kažu oni.

Miketić, Tufegdžić i Tomić

Jovica Tomić i Igor Miketić za razliku od drugih nemaju problem sa snabdevanjem, jer su sklopili ugovor sa proizvođačem koji mnoge artikle pravi samo za njih, pa zato često oni imaju ono što je drugima nestalo. Iz iskustva kažu da imaju različite tipove kupaca, one koji traže proizvod samo po povoljnoj ceni i one koji žele efektivan, kvalitetan proizvod.

Nova tržišta Srbija i BiH

Posle odličnog starta u Austriji Jovica Tomić i Igor Miketić već razmišljaju o širenju posla. Tako sada planiraju ulazak na tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine.

Umrežavanje

Njihovu firmu nedavno je posetio i Ilija Tufegdžić, član Privredne komore Beča koji je sebi postavio za cilj umrežavanje naših preduzetnika u austrijskoj prestonici .

Tufegdžić ističe da u Beču ima oko 15.000 naših preduzetnika i da je bitno da se upoznaju i umreže.

– Umrežavanje može samo da im pomogne. Tako mogu između sebe da sklapaju poslove, razmenjuju robu, kontakte i slično. Takvo umrežavanje je važno za poslovan uspeh – ističe Tufegdžić.