Makabi je vladar Evrope!

0

Šampioni: Košarkaši Makabija
 

Makabi je snažnom timskom odbranom uspevao da neutrališe igru rivala, a kontrama i šutevima sa distance došao je i do prvog vođstva na meču još od prve četvrtine. Rezultat se smenjivao iz napada u napad, a dok su Makabi u igri držali Smit i Skorcanitis, u Kraljevskom klubu potpunu odgovornost su preuzeli Rodrigez i Fernandez, koji su rešetali koš rivala sa svih pozicija. Što je, pred poslednjih deset minuta, donelo svega dva poena prednosti za Real.

A u poslednjem kvartalu, baš kao i u susretu moskovskog CSKA i Makabija, bilo je izuzetno napeto i neizvesno. Na trojku Rodrigeza Rajs je odgovorio istom merom, a identičan okršaj, sa istim ishodom imali su Mirotić i Blu. Ipak, neverovatnim naporima Rodrigez je ubacio svoju četvrtu trojku na meču za prednost madridskog kluba od svega jednog poena (64:63). Naredna dva napada Ponos Izraela nije iskoristio, što su Mirotić i Darden pretvorili u četiri poena prednosti (67:63).
Ali, od tog trenutka usledila je pobednička serija ekipe Dejvida Blata! Gotovo puna četiri minuta Real je bio bez poena, Makabi je napravio niz od deset uzastopnih poena i poveo sa 73:69, pred start poslednjeg minuta utakmice.

 

Razorio odbranu Reala: Tajris Rajs
 

Nakon što je Rodrigez pogodio dva bacanja, Hikman je promašio jednu dugu dvojku i tako vratio nadu Kraljevskom klubu. Burusis je iznudio faul 21 sekundu pre kraja i oba puta bio precizan, Poslednji napad imao je Makabi, ali Rajs nije bio precizan van linije 6.75, pa je meč otišao u produžetak. Ni produžeci nisu bili ništa manje neizvesni. Nakon što je Mirotić probio led, Rajsova simultanka (dve trojke i dva bacanja) donela je Makabiju prednost od četiri poena (81:77). Mirotić je ponovo, sa linije penala, umanjio zaostatak, ali je Rajs potom poslao izvanredan alej-up dodavanje za Tajusa, pa je izraelski klub još jednom imao kapitalnu prednost.
Najveću prednost, od devet poena, Makabiju doneo je naravno Rajs, minut i osam sekundi pre kraja, a ni trojka Rodrigeza, kao i svi napori igrača Reala da napravi veličanstven preokret, nisu bili od velike koristi…Nemoguće se desilo – Makabi je šampion Evrope! Nakon što su pokosili Armiju iz Moskve, Ponos Izraela je u trans bacio sve svoje navijače u milanskom Forumu, pošto je u finalu skinuo krunu sa glave Kraljevskog kluba iz Madrida posle produžetka i došao do šeste titule u klupskoj istoriji – 98:86!

 

Skorcanitis u prodoru pored Burusisa i Fernandeza
 

A heroj pobede, još jednom – Tajris Rajs! Posle 40 izuzetno napetih i neverovatno neizvesnih minuta, koji su završeni rezultatom 73:73, Amerikanac je odradio kompletan posao sam u "petoj" deonici, pošto je u tom periodu postigao čak 14 poena, napravio jednu veliku asistenciju i tako uništio veliki san svih madridista! Meč je završio sa 26 poena (3/4 za tri, 9/9 bacanja) i tako apsolutno zasluženo poneo epitet najzaslužnijeg igrača za pobedu Makabija. Posle nešto boljeg starta ekipe iz Tel Aviva i rezultata 7:13, zahvaljujući izuzetno raspoloženom Devinu Smitu (7p), usledio je furiozni odgovor madridskog giganta, koji je relativno brzo doneo potpuni preokret rezultata.

Izvanrednom igrom Rudija Fernandeza, koji je već na startu druge deonice upisao svoj deseti poen, Real je napravio seriju 19:2 i poveo sa 26:15. Ipak, finiš prvog poluvremena pripao je Makabiju. Tačnije, neverovatnom Dejvidu Bluu, koji je u drugom delu četvrtine postigao devet poena, ali i trojku uz zvuk sirene za rezultat 35:33 na velikom odmoru. Od tog trenutka, pa do samog kraja meča viđen je pravi šuterski obračun dve evropske institucije. Posle startne trojke Fernandeza, usledila su tri poena Skorcanitisa (koš i dodatno bacanje), a samo minut kasnije i trojka Devina Smita, koja je najavila pravu ludnicu u narednim minutima.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here