pixabay.com

Komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu i Metohiji, Roj Makareg rekao je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom za vojsku Markom Esperom da je situacija na kosovskoj teritoriji mirna, a da tenzije dolaze iz političkih sfera.

Prema rečima Makarega, tenzije između Beograda i Prištine su ponovo podignute nedavno kada su, kako je rekao, srpske trupe pozvane da budu u “stanju pripravnosti na granici: nakon što je specijalna policija Kosova uhapsila nekoliko albanskih i srpskih policijskih i carinskih službenika optuženih za navodnu korupciju”, prenosi RTK.

Rekao je i da je napetost sa Rusijom porasla nakon što je na severu Kosova uhapšen, a zatim proglašen personom non grata ruski državljanin zaposlen u Unmiku.

Ovde ima mnogo različitih aktera na terenu, rekao je Makareg, govoreći uopšte o okruženju u kojem ta vojna misija funkcioniše.

– Ali uprkos političkim previranjima vojnici funkcionišu u bezbednim uslovima. Cilj misije ovde je prisustvo – rekao je Makareg i ocenio da je tokom proteklih 20 godina i 25 rotacija NATO trupa, situacija “znatno poboljšana na taktičkom nivou”.

Smatra da na Kosovu ima još dosta posla i da Beograd i Priština treba da postignu političko rešenje.

Američki sekretar vojske Esper, koji poslednjih dana boravi na Kosovu, rekao je da je cilj njegovog boravka je da dobije informacije direktno od vojske u, kako je rekao, napetoj političkoj situaciji.

1 COMMENT

  1. “tenzije političke prirode” зато што у скупштини седе цикетани од политичара. Пола посланика у српској скупштини нису Срби. То могу да дозволе само испеглани титови пролетери. Напоље из Србије са Титовим братством-јединством.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here