EPA/Nake Batev
Izbori u Makedoniji (Foto: Arhiva)

Državna izborna komisija je spremna da sprovede parlamentarne izbore po bilo kom modelu koji bi bio prihvatljiv za sve političke partije, uključujući i model otvorenih lista, izjavio je danas predsednik DIK u Severnoj Makedoniji Oliver Derkovski, a prenosi Plusinfo.

“Mi smo kao institucija spremni. Funkcionišemo u kontinuitetu i spremni smo da sprovedemo ono šta će dogovoriti političke partije”, kazao je Derkovski.

O tome koji izborni model za njega bi bio najbolji, Derkovski nije hteo posebno da govori, jer smatra de je njegovo mišljenje irelevantno s obzirom da se radi o političkom dogovoru.

Predsednik makedonske DIK naglasio je da je Izborni spisak u redu, te da na njemu ne postoje takozvani fantomski glasači.

“Reč je o materiji koja se postojano i u kontinuitetu čisti i obrađuje. Kako dobijamo podatke iz MUP na kvartalnom nivou, tako ih obrađujemo. Razume se da u spisku u kome ima preko 1,8 miliona birača može da se pronađe i neka nedoslednost, ali sve je to u jednom razumnom okviru. Mi stalno radimo i u ovom trenutku kada nema izbora mi pročišćavamo spisak”, naglasio je Derkovski.

On je takođe istakao da je DIK podnela određene predloge u skladu sa preporukama OEBS i ODIHR za tehničko poboljšanje izbornog postupka.

U vezi s glasanjme dijaspore, Derkovski je rekao da DIK želi promene kako bi se omogucio novi način glasanja kojim bi se uštedela finansijska sredstava.

U Severnoj Makedoniji 12. aprila će biti održani prevremeni parlamentarni izbori, nakon ostavke premijera zbog odluke evropskih lidera da odlože početak pristupnih pregovora EU sa tom zemljom.

Takođe u toku je politička debata o izbornom modelu koji bi najrealnije prikazao volju glasača. Severna Makedonija je podeljena na 6 izbornih jedinica.

Aktuelna vlast na čelu sa Socijaldemokratskim savezom želi da cela teritorija države bude jedna izborna jedinica, dok iz opozicionog VMRO-DPMNE kažu da je za njih prihvatljivo i 120 izbornih jedinica, odnosno onoliko koliko ima poslanička mesta u makedonskom Sobranju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here