Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas prvu čestitku povodom Dana državnosti Srbije, od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

“Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da Vam uputim, u ime Francuske i u svoje lično ime, najsrdačnije čestitke. Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših dveju zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnosti. Za Vašu zemlju, ta budućnost je u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona. Znam koliko je evropski cilj, koga je Vaša zemlja učinila strateškim prioritetom, zahtevan. Taj istorijski izbor iziskuje sa Vaše strane značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera. Iziskuje, takođe, i usaglašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova. I konačno, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi”, naveo je u čestitci predsednik Makron.

“Napori koje ste uložili su ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija, koja je sposobna da odgovori na težnje Vaših sugrađana. Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro. Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava. Tim povodom, radujem se što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine. Upućujući Vam iznova svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“, navodi se u čestitki predsednika Makrona, prenela je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

4 COMMENTS

  1. Ovaj idiot sa Edipovim kompleksom cestita nasem predsedniku Dan dzavnosti 7 dana unapred?! Mogao je i za Novu godinu da mu cestita Dan drzavnosti! Svasta!

  2. Ovaj mali Makroncic koji zeli da bude neki evropski lider to nikada nece postati.On je toliko ponizio Srbiju a kasnije se dosao opeati u Beogradu.Providno i jadno/Srbi treba da shvate da nam oficijelna Francuska nij iskreni prijatelj.Hvala Aronu Gajonu i generalu koji je imao hrabrosti da nasem geneaalu Jovanu Milicevicu otkrije planova NATA.Nema EU ni traga od lidera.sve su to korumpirani Americki birokrate

  3. Krece se krece ladja francuska…Kako je lepo sto je Francuska izabrana za pocasnog gosta, a ne Rusija ili Belorusija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here