Tanjug
Foto: Arhiva

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski “Ekonomist” da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

– Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora – kazao je Makron.

– Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi – utvrdio je Makron.

On je dodao da Evropa mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu, rekao je Makron, prenosi Index.hr.

Makron je dodao da su do sada Amerika i Evropa delile interese, te da se on neumorno trudio da održi dobre odnose s predsednikom Donaldom Trampom.

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsednika koji “ne deli našu ideju o evropskom projektu” i da su, čak i ako Tramp ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Makron je u jednosatnom intervjuu za “Ekonomist” koji se vodio u Jelisejskoj palati rekao i da se “Evropa mora probuditi”.

Na pitanje da li veruje u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje čanice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na clanice NATO-a, Makron je odgovorio:

– Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?

2 COMMENTS

  1. Jedan Bog postoji koji će svako zlo zaustaviti pa i NATO .
    Jugoslavija je uništena evropa formirana DDR Nemačka SR ujedinila
    Sve je djavo i djavole sluge to uradili ali sve će biti kao nekada Evropi je kraj da je dobra bili bi Švajcarci u EU !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here