Tanjug
Emanuel Makron

Prištinska Gazeta danas piše o tome da francuski predsednik Emanuel Makron nije obavestio specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa o sastanku koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom proivremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem imao u Parizu 12. novembra.

List navodi da je Dik Kastin iz Grenelovog kabineta potvrdio da Pariz nije kontaktirao američku stranu povodom tog sastanka.

Gazeta dodaje da Makron nije kontaktirao Grenela ni u vezi sa planovima za mogući sastanak predstavnika Beograda i Prištine u januaru 2020. godine, a što je izjavio Aleksandar Vučić nakon sastanka sa šefom francuske države u Parizu.

List podseća da je Vučić tada rekao da je sa Makronom dogovoren telefonski razgovor u decembru, kako bi nakon formiranja vlade u Prištini razmotrili Makronov plan za januarski sastanak.

On je naveo i da Francuska želi da igra ključnu ulogu u dijalogu izmedu Beograda i Prištine.

– Ambasador Grenel nije bio u kontaktu sa predsednikom Francuske u vezi sa bilo kojim sastankom – potvrdio je Kustin za Gazetu.

List navodi da su američko-francuski odnosi zahladneli nakon posete Trampa Francuskoj, tokom koje je šef Bele kuće rekao je da bi bez Amerikanaca Francuzi govorili nemacki jezik, aludirajući na američku podršku oslobađanju Francuske u Drugom svetskom ratu.

Gazeta dodaje da Grenel u međuvremenu nastavlja da se fokusira na Prištinu i Beograd.

Kastin je potvrdio da je on u stalnom kontaktu sa vlastima u Beogradu i Prištini, ali i sa poslovnim ljudima jer je njegov cilj i dalje promovisanje ekonomskog razvoja regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here