EPA-EFE
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuska će pooštriti restriktivne mere koje su već bile na snazi u Pariskoj regiji, ali i u nekim drugim oblastima u zemlji, rekao je sinoć predsednik Emanuel Makron u televizijskom obraćanju naciji.

Nove mere će biti na snazi bar mesec dana, a Makron je ocenio da “će se izgubiti kontrola nad pandemijom ukoliko se odmah ne reaguje”, preneo je Rojters.

Makron je dodao da će Francuska zatvoriti škole i obdaništa na tri nedelje. Prethodno su škole bile zatvorene dva meseca tokom prvog talasa pandemije Covida, ali ih je vlada otvorila tokom drugog talasa od novembra i nije ih dosad zatvarala.

– To je najbolja opcija da usporimo širenje virusa – rekao je Makron, navodeći da će raspust za školarce početi 12. aprila.

On je ocenio da vakcine daju rezultat i da će Evropa biti kontinentalni lider u svetu po proizvodnji vakcina, otkrivši da će 250.000 ljudi učestvovati u vakcinaciji Francuza.

– Osobe starije od 60 godina moćiće da se vakcinišu od 16. aprila, a oni iznad 50 godina od 15. maja – poručio je Makron.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here