Tanjug
Foto: Arhiva

Predsednik Francuske Emanuel Makron večeras se kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu hiljadama građana koji su došli da ga čuju obratio i na – srpskom jeziku i zaslužio gromki aplauz prisutnih.

Makron je na srpskom pozdravio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zahvalio se građanima koji su došli u velikom broju na Kalemegdan.

– Evo, Francuska je ovde – rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:

– Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek – rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

Gotovo svaka rečenica na srpskom jeziku bila je propaćena aplauzom oduševljenja građana, od kojih su mu neki dobacili: “Makrone, Srbine”.

Makron se na srpskom zahvalio svom srpskom kolegi na izvanrednom dočeku.

– Hvala vam, predsedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše – Volimo Francuski, kao što je ona volela nas – važi i sto godina kasnije – rekao je Makron.

– U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voleli nju – dodao je predsednik Francuske.

Istakao je da Francuska zna šta sve duguje srčanoj i mučeničkoj Srbiji iz Velikog rata, njenim vojnicima poginulim  kako bismo živeli u slobodi.

– Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva, nepresušnu bol preživelih – rekao je Makron.

Francuska zna, kaže njen predsednik, šta duguje njenim vojnicima poginulim kako bi mi ziveli u slobodi i da nikada neće zaboraviti tu žrtvu.

– Francuska zna da je sudbina Evrope ispisana na ovom tlu, na Solunskom frontu smo se borili zajedno. Evropa zna da je srpski narod veliki evropski narod sa kojim će se naša budućnost izgraditi – poručio je Makron na srpskom jeziku.

2 COMMENTS

  1. Makron je 100 % Americki igrac koji je na vlast dosao (bio je suradnik Goldman Sachs Bänke) njihovom podrskom. On nazalost nije niti ce ikad biti srpski prijatelj I Srbija nema sta ocekivat I.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here