EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na smirivanje situacije nakon što je u zatvoru preminuo Ivan Kolona, korzikanski nacionalista, koji je postao simbol separatističkih pretenzija tog mediteranskog ostrva.

Kolona je umro u ponedeljak kada je pao u komu od posledica davljenja u sukobu s drugim zatvorenikom, nakon čega su se žitelji Korzike okupili u dva grada da bi mu odali počast, prenosi Rojters.

Dodaje se da nemio događaj može ponovo da zakomplikuje situaciju kao kada su nasilni protesti potresli ovo ostrvo početkom marta nakon što je Kolona napadnut, a njegova smrt izazvala je zabrinutost da bi se neredi ponovo mogli razbuktati.

“Najvažnije je da se zadrži mir i da razgovori budu nastavljeni”, rekao je Makron u intervjuu za radio Frans bl hvaleći lokalne političare za slične pozive.

Francuski predsednik je istakao i da će biti preduzete sve mere kako bi bili sprečeni ovakvi incidenti u zatvorima, a tužioci su pokrenuli istragu povodom navedenog slučaja ne bi li, pored ostalog, utvrdili da li ima elemenata terorizma.

Sukobi između korzikanskih demonstranata i policije nakon napada na Kolonu inicirali su hitnu posetu ministra unutrašnjih poslova Žerala Darmanena, koji je rekao da bi Pariz mogao razmotriti mogućnost da mediteransko ostrvo dobije određeni stepen autonomije.

Korzika ima istoriju separatističkog nasilja i francuska vlada će pomnije pratiti situaciju nekoliko sedmica pre predsedničkih izbora.

Kolona služio je doživotnu kaznu u zatvoru u gradu Arlu na jugu Francuske zbog ubistva Kloda Erinjaka 1998. godine, koji je kao prefekt Korzike oličavao moć francuske države na ostrvu.

U utorak su se o ovom slučaju izjasnili i drugi predsednički kandidati, a Marin Le Pen, liderka krajnje desnice, koja ima šanse za ulazak u drugi krug izbora sledećeg meseca, rekla je da vlada duguje biračima odgovore o tome kako se takva „sramna” smrt mogla dogoditi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here