EPA-EFE/LUDOVIC MARIN
Vladimir Zelenski, Angela Merkel, Emanuel Makron i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Evropa mora da uči na svojim greškama iz prošlosti i da se pobrine da nijedna strana ne bude u ponižavajućoj poziciji kada Rusija i Ukrajina budu pregovarale o miru, rekao je predsednik Francuske Emanuale Makron nakon što je govor predsednika Rusije Vladimira Putina na paradi povodom godišnjice završetka Drugog svetskog rata opisao kao “zastrašivački” i “ratnohuškački”.

Obraćajući se velikom broju ruskih vojnika na Crvenom trgu povodom 77. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, Putin je danas osudio spoljne pretnje koje imaju za cilj da oslabe i podele Rusiju, prenosi Rojters.

Tokom susreta sa novinarima u Evropskom parlamentu Makron je rekao da su se danas na godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom mogla videti dva različita lica sveta.

S jedne strane Putin je nastojao da “pokaže silu i da zastraši svojim ratobornim govorom”, dok je s druge strane EU radila na produbljivanju “mirnodopskog projekta”, rekao je Makron.

– Verujem da ovaj projekat mira, stabilnosti, prosperiteta… moramo da nastavimo i da ga učinimo demokratskim, ujedinjenijim, suverenijim – rekao je predsednik Francuske.

On je, međutim, upozorio da će se u jednom trenutku doći do tačke kada će Moskva i Kijev tražiti mir i da u tom trenutku ni jedna strana ne sme da bude ponižena ili isključena kao što se to dogodilo Nemačkoj 1918. godine.

– Moramo da imamo ovakav pristup jer znamo da će naredne nedelje i meseci biti veoma teški – rekao je Makron i dodao da će Evropska unija nastaviti da uvodi nove pakete sankcija Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here