EPA-EFE/Ludovic Marin

Francuski predsednik Emanuel Makron “veoma je šokiran” zbog snimka na kojem se vidi kako trojica policajaca tuku u Parizu muzičkog producenta, Afroamerikanca Mišela Zeklera, prenose francuski mediji.

Makron nije javno komentarisao taj incident, ali je razgovarao o tome, i o onima koji su u njega umešani, s ministrom unutaršnjih poslova Žeraldom Darmanenom, prenosi BBC.

Francuski mediji preneli su danas da je neimenovani zvaničnik iz Predsedništva rekao da je Makron bio “vidno uznemiren” zbog incidenta, uoči razgovora sa Darmanenom.

Trojica policajaca koji su identifikovani na video snimku, suspendovani su i nalaze se pod istragom.

Afroamerikanac Mišel Zekler rekao je juče da traži pravdu, nakon što su objavljeni video snimci na kojima se vidi kako ga nekoliko policajaca, bez očiglednog razloga, u više navrata udara, koristeći i pendrek, kao i suzavac u njegovom studiju, gde je bilo više ljudi.

On je rekao da su ga policajci vređali i da su koristili “jake rasističke epitete”.

Zekler, koji je zadobio povrede glave, podlaktice i nogu, rekao je da i dalje ne razume zašto su policajci hteli da ga uhapse.

Na snimcima, koje je prikupio AP sa bezbednosnih kamera u njegovom muzičkom studiju i onih koje su napravili susedi, vide se trojica policajaca kako prate Zeklera do studija, gde su ga u više navrata udarali pendrekom.

Incident se dogodio u vreme kada francuska vlada pokušava da usvoji zakon kojim se zabranjuje snimanje policije, što je izazvalo proteste liberalnih građanskih grupa i novinara, koji ocenjuju da bi tim zakonom bilo omogućeno da policijska brutalnost prođe neopaženo i nekažnjeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here