EPA

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je libijske vlasti da migrante u tranzitu ne upućuju više u pritvorske centre, već da im obezbede siguran smeštaj.

On je takođe rekao da su u ponedeljak napadnute prostorije Visokog komesarijata UN za izbeglice u Libiji, ali nije izneo detalje o napadu, prenosi AP.

Makron se sastao sa visokim komesarom UN za izbeglice Filipom Grandijem i generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije, nakon što su se prethodno u Parizu ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU okupili da bi razmotrili pitanje migranata koji u Evropu dolaze iz Libije.

Ova zemlja postala je glavna tranzitna ruta za afričke migrante i izbeglice koje nastoju da dođu do Evrope preko Mediterana.

Evropska unija potrošila je na stotine miliona evra kako bi opremila i obučila libijsku obalsku stražu i kako bi poboljšala uslove u pritvorskim centrima.

Makron je saopštio i da su novi “mehanizam solidarnosti” koje su za razmeštaj migranata unutar EU predložile Nemačka i Francuska prihvatilo je 14 zemalja članica Unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here