Tanjug/AP
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron juče je u Vašingtonu osudio mere koje je preduzeo Džo Bajden kako bi podstakao američku industriju I direktno je upozorio da Francuska ne želi da postanw “tržište američkih proizvoda”.

Prvog dana službene posete francuski predsednik nije krio zabrinutost tokom susreta sa američkim parlamentarcima obe stranke. Ogromne subvencije koje je američki predsednik odlučio da dodeli u velikom ekonomskom i socijalnom zakonu pod nazivom “Zakon o smanjenju inflacije” (IRA) su “superagresivne za naše kompanije”, požalio se Makron.

– Ne želimo da postanemo tržište američkih proizvoda jer imamo potpuno iste proizvode kao i vi. Imamo srednju klasu koja mora da radi i ljude koji moraju da pronađu posao. A posledica IRA je da vi rešavate svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim – naveo je on.

Makron je stigao u Vašington u drugu državnu posetu od preuzimanja dužnosti 2017. godine, za koji su i pre njenog početka francuski zvaničnici najavili da će se suprotstaviti Bajdenu vezano za subvencije iz ovog zakona.

Evropski lideri kritikovali su zakonodavni paket koji je u avgustu potpisao Bajden i kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke firme i biće ozbiljan udarac njihovoj ekonomiji dok se Evropa bori sa posledicama ruskog napada na Ukrajinu.

1 COMMENT

  1. Па, кад си вазал онда се не питаш ти шта ћеш бити, него ћеш бити оно што ти газда одреди. Америка каки по онима које она прогласи за “непријатеље” (а то су сви они који неће да се подвргну њиховој агенди сумпорног смрада), а са “свезницима” Америка обрише дупе…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here