tbvaccine2010.org
Foto: Ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se broj obolelih od malih boginja u svetu povećao za 50 odsto i da je najgora situacija u Ukrajini i Srbiji! Navodi se da je kritično u Evropi gde se tokom 2018. ovim virusom zarazilo 82.596 osoba, što je najveći broj zabeleženih oboljenja u ovoj deceniji.

Više od 90 odsto slučajeva zaraze tom virusnom bolesti pojavilo se u 10 evropskih zemalja, uključujući Francusku, Italiju i Grčku. U Evropi su u 2018. godini zbog zaraze boginjama umrle 72 osobe, a godinu ranije umrlo ih je 42.

Da bi se sprečilo širenje virusa, vakcinisanost, tvrde epidemiolozi, mora da bude 95 odsto, što je poznato kao “imunitet krda”. Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović ističe da je destruktivno ponašanje antivakcinaša dovelo do ovako katastrofalnih brojki.

– Ja sam više puta ukazivao da će neodgovorno ponašanje mnogih prema vakcinaciji dovesti Srbiju u vrh jedne liste na čijem vrhu niko ne želi da bude. Umesto da morbile budu iskorenjene, mi se borimo sa porastom broja obolelih, i još u tome prednjačimo. Nema velike nauke, obuhvat vakcinacije mora da bude između 95 i 100 posto, i država mora da preduzme sve da urazumi roditelje i natera ih da budu kolektivno odgovorni – rekao je za “Vesti” Radovanović.

Evropske zemlje s najvećim brojem zabeleženih slučajeva morbila od januara do decembra 2018. godine su Ukrajina (53.218), Srbija (5.076), Izrael (2.919), Francuska (2.913), Italija (2.517), Rusija (2.256), Gruzija (2.203), Grčka (2.193), Albanija (1.466) i Rumunija (1.087).

– Ovo više nije izolovani problem. Dakle, kada vidimo da se broj prijavljenih slučajeva povećao za 50 odsto, znamo da idemo u pogrešnom smeru i da nešto nije u redu – rekla je dr Ketrin Obrajen iz SZO, glavni epidemiolog SZO.

U siromašnijim zemljama, ruralnim zajednicama i državama u sukobu, problem je u nedostatku vakcina. Ali, u Evropi i drugim bogatim zemljama problem su, najvećim delom, dezinformacije o vakcinama. Tako su se u nekim državama ponovo javila žarišta zbog širenja medicinski neutemeljenih tvrdnji koje povezuju vakcinu protiv boginja sa autizmom. Takve i slične tvrdnje, glavne su ideje antivakcionog pokreta kome u ekonomski razvijenim zemljama raste popularnost.

– Vraćamo se unazad, uprkos napretku u medicini. To se ne događa zato što ne znamo kako da se vakcinišemo protiv boginja. Mi možemo da sprečimo tu virusnu bolest. Događa se zato što nismo uspeli da vakcinišemo svu decu – rekla je Ketrin Obrajen.
Do 2016, broj slučajeva zaraze boginjama bio je u kontinuiranom padu. Počeo je da raste od 2017. godine. Glavni uzrok tome je masovna kampanja protivnika vakcinacije dece, zasnovana na pukom neznanju i teorijama zavere koje najmlađi danas skupo plaćaju.

Brojna žarišta

– Postoje brojna žarišta koja uzrokuju porast broja zaraženih – rekla je epidemiolog Katrina Kretsinger iz SZO, ukazujući na epidemije u Ukrajini, na Madagaskaru, u Demokratskoj Republici Kongo i slično.
Samo na Madagaskaru od oktobra 2018. do 12. februara 2019. prijavljeno je ukupno 66.278 slučajeva zaraze tom bolešću i 922 umrlih, saopštili su iz SZO.

Umrlo 136.000 ljudi

Prema podacima koje je do sada primila Svetska zdravstvena organizacija, već sada za 2018. godinu ima oko 229.000 prijavljenih slučajeva, u poređenju sa 170.000 ukupno prijavljenih u 2017. godini. Prošle godine je umrlo oko 136.000 ljudi te je ta virusna bolest, smatra SZO, među značajnim uzrocima smrti kod male dece. Bolest se lako može sprečiti s dve doze “sigurne i efikasne” vakcine koje se koriste od šezdesetih, kaže organizacija UN.

Izvor:
A. Vučićević - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here