EPA-EFE/STEVEN SAPHORE

Posle pet nedelja predizbornih obećanja, za koja su namenili milijarde dolara iz federalnog budžeta, vodeće australijske stranke su neposredno pred izbore iznele i deo mera za krpljenje rupa u državnoj kasi.

Budžet Komonvelta je u bolno velikom deficitu od 79,8 milijardi dolara, što se pre svega pripisuje posledicama pandemije, koja je posle dve godine lokdauna i drugih restriktivnih mera dovela do toga da Australija ne bude u najavljenom suficitu, već državni račun grca u debelom minusu.

Laburistička stranka će, ukoliko dođe na vlast, značajno smanjiti fondove za finansiranje grantova u zajednici i regionima, kao deo strategije za popravku budžeta.
Ovo je u sredu otkrio lider opozicije Entoni Albaneze tokom obraćanja u Nacionalnom pres klubu u Kanberi.

Prema planu laburista, biće smanjena neopredeljena sredstva u Programu grantova za razvoj zajednica za 350 miliona dolara i u budžet će biti vraćeno još 400 miliona dolara iz Fonda za regionalizaciju.

– Samo ove dve odluke će popraviti budžet za 750 miliona dolara – rekao je Albaneze.

– Ako budem imao čast da služim kao premijer, moja misija i moja odgovornost biće da obezbedim da se svaki dolar potrošen u budžetu koristi za rast produktivnosti. Moramo da otplatimo dug liberala i da ispunimo značajna poboljšanja kvaliteta života za sve Australijance.

Albaneze je istakao da je ovo “tek početak čišćenja nereda” i nije propustio da “potkači” Morisonovu vladu, rekavši da će laburisti naslediti “najgori skup računovodstvenih knjiga” u istoriji Federacije.

Australijski institut je krajem prošle godine objavio analizu u kojoj je utvrđeno da je 3,9 milijardi dolara potrošeno kroz federalne programe grantova – uključujući grantove za razvoj zajednice – a novac je bio pre svega usmeren ka izbornim jedinicama u kojima su liberali imali minimalnu prednost u broju glasova u odnosu na opoziciju.
Dok su se laburisti opredelili da prištede na grantovima namenjenim zajednici, Liberalna stranka će da stegne kaiš državnim službama.

Kako je objavio federalni blagajnik Džoš Frajdenberg, ukoliko Koaliciona vlada bude ponovo izabrana u subotu, budžeti saveznih ministarstava i državnih agencija biće umanjeni za ukupno 2,3 milijarde dolara u naredne četiri godine.
Taj novac liberali planiraju da pre svega iskoriste za pokrivanje svojih predizbornih obećanja, ali i za krpljenje budžeta.
Za sada, stranke ne objavljuju druge planove za oporavak saveznog budžeta, niti spominju da li će se osloniti i na uvođenje novih taksi i drugih nameta. To uglavnom uvek dođe posle izbora.

Podrška etničkoj štampi

Obe vodeće stranke obećale su i da će materijalno pomoći lokalne i etničke medije širom Australije. Laburisti su najavili ukupno ulaganje od 29 miliona dolara, od čega će 15 miliona biti usmereno na etničku i lokalnu štampu, kako bi novine na jezicima zajednica dobile podršku u grčevitoj borbi s rastućim troškovima roto-papira i štampe.

Liberali su, s druge strane, obećali pet miliona dolara za Program prikupljanja vesti od javnog značaja. Ovaj novac će biti dodat na deset miliona dolara koji su već u saveznom budžetu predviđeni za pomoć regionalnim i etničkim medijima.

Morison “faulirao” dečaka

Komična situacija odigrala se na Tasmaniji, prilikom posete premijera Skota Morisona jednom lokalnom fudbalskom klubu u Devonportu.
Morison se u pantalonama i cipelama, s uredno vezanom kravatom oko vrata, priključio treningu juniorskog tima i u pokušaju da spreči dodavanje jednog osmogodišnjeg dečaka, spotakao se o busen trave i pao na “protivničkog igrača”. Sva sreća, premijerov ragbi start na dečaka nije imao neželjene posledice. Tek salve smeha okupljenih oko terena.

– Bio je ovo malo više ragbi start – priznao je Morison, dok se uveravao da je s mlađanim Lukom sve u redu.

Albaneze ne ukida “zaključavanja“?

Lider opozicije Entoni Albaneze nije želeo da konkretno odgovori na pitanje da li će biti zaključavanja zbog pandemije ukoliko njegova stranka dođe na vlast.
Prvi čovek laburista je istakao da je kovid i dalje jedan od glavnih problema s kojima se suočavamo.

– Moramo i dalje biti oprezni i spremni da prepoznamo da pandemija i dalje ima veliki uticaj na ljude – kazao je Albaneze.

S druge strane, Skot Morison je obećao da neće uvoditi lokdaune ukoliko bude reizabran. Jedini problem je u tome što su gotovo sva zaključavanja tokom protekle dve godine proglašavale vlade država i teritorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here