Vesti
Pričešće najmlađih

U subotu, 14. januara, bilo je svečano u crkvi Svetog Luke u Liverpulu.

Liturgiju je služio i vernike pričestio prota Nenad Đurašinović, a slavske kolače je presekao starešina hrama prota Aleksandar Milutinović, u prisustvu značajnog broja vernika.

Prema julijanskom kalendaru, 14. januar je prvi dan Nove godine.

Pored Srpske pravoslavne crkve, ovaj kalendar poštuju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, monasi sa Svete gore, Gruzijska pravoslavna crkva, Bugarska pravoslavna crkva i starokalendarci u Grčkoj.

Za crkvu je ovaj dan prazničan, jer se obeležava i Obrezanje Gospodnje i Dan Svetog Vasilija Velikog. U narodu je ovaj dan, završni u božićnom svetkovanju, poznat je kao Mali Božić.

U nekim krajevima, ovog dana su ponavljani običaji vezani za Badnji dan i Božić. Sa radošću se iščekivao položajnik i badnjak unosio u kuću. Lomila se vasilica, kolač sličan česnici, u kojem su skrivani novčić i druga znamenja, kao simboli blagostanja, zdravlja i napretka.

Na taj dan u Hercegovini su spaljivali ostatke badnjaka, a u Vojvodini palili vatre na raskršćima. Svetlost i vatra trebalo je da donesu radost i očiste od grehova.

To je samo nekoliko običaja od pregršt u srpskom narodu, vezanih za pomenuti datum.

Pevnica na Mali Božić
Među slavarima Svetog Vasilija Velikog bio je i Milivoje Aleksić iz Sidneja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here