Mali hram za drage goste

0
Deo prisutnih vernika

 

"Divan i veličanstven dan u hramu Svetih srpskih novomučenika u Fridrihshafenu, ponos svih nas, puna crkva blagočestivog naroda", zapisano je na stranicama crkve u Fridrihshafenu, gde je domaćin bio protonamesnik Slobodan Tijanić.

Veliki događaj za Srbe u ovom delu Nemačke jer su po prvi put služili dvojica vladika – pored vladike srednjoevropskog Sergija služio je i episkop jegarski gospodin Jeronim Močević. Sasluživali su pored lokalnog paroha Tijanića protojereji Marinko Radmilo iz Nirnberga, Simon Turkić iz Frankfurta, protonamesnik Stanko Rakić (arhijerejski namesnik), kao i đakoni Damjan Božić i Dalibor Brinzej.

Crkveni hor iz Frankfurta
 

Svetu liturgiju pratio je hor Sveti Vasilije Ostroški iz Frankfurta. Hram je bio prepun, oko 260 prisutnih duša sa decom svih uzrasta, koji su s ponosom neguju svoje običaje i veru, iako su daleko od otadžbine svojih predaka. Za njih je ovo bio veliki dan i zato su se i okupili u velikom broju. Skoro svi su se potrudili da dan bude veličanstven, na čemu im se lokalni paroh Tijanić od srca zahvalio.

– Parohijani, bravo, svaka čast i od srca hvala! – istakao je otac Tijanić koji već jednu deceniju uspešno vodi ovu malu parohiju.

Sa službe u Fridrihshafenu
 

Ovu crkvenu opštinu koja pripada nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg obuhvataju gradovi Fridrihshafen, Ravenzburg, Lidanu, Konstanc, Radolfcel, Simgaringen, Bad Salgau, Memingen i Kempten.

Časopis "Sabor"

Parohije nije velika, ali su njena dela kada zatreba srpskog narodu veoma velika što se pokazalo na poslednjim akcijama kada su u bile poplave u Republici Srpskoj i Srbiji. Sveštenik održava i nastavu veronauke za decu školskog uzrasta i nastoji da obogati parohiju raznim događanjima.
Pokrenuo je i časopis "Sabor" u kome obaveštava svoje parohijane o najvažnijim događanjima u Eparhiji, ali ujedno i edukuju o veoma važnim crkvenim praznicima, vestima kao i poučnim pričama.

U njoj boravi oko 2000 pripadnika Srpske pravoslavne crkve od kojih oko 700 održava povremeni kontakt sa svojom crkvom. Paroh raspolaže sa 502 adrese, a sa 300 održava redovni kontakt.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here