Tanjug
Budžet je razvojni: Siniša Mali

Nikad više novca za infrastrukturu, pohvalio se ministar finansija Siniša Mali predlogom budžeta za 2020. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije i prosledila ga parlamentu na usvajanje.

Za investicije je predviđeno 198,9 milijardi dinara, a na nivou države 260 milijardi dinara, odnosno 4,5 odsto BDP. Najveći deo tih sredstava se, prema ministrovim rečima, odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

Budžet je razvojni, a Mali kaže da se njime podstiče razvoj privrede. Planiran je rast bruto društvenog proizvoda od četiri odsto i povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, odnosno 295,4 milijardi dinara ide na plate zaposlenih u državnoj službi, koje će u odnosu na ovu godinu biti veće od osam do 15 odsto.

Investicije jesu povećane, ali kako ističe ekonomski stručnjak Milan Kovačević, isto tako su i plate u javnom sektoru povećane više nego što je nominalni rast BDP.

– Plate su povećane i pre nego što smo i saznali kakav će biti budžet. Taj njihov rast je značajna alatka za izbore, jer postoji 600.000 administrativaca koji su značajni glasači – ocenio je Kovačević za “Vesti”.

Plate u javnom sektoru su, ukazuje ovaj ekonomski stručnjak, i do sada bile za 20 odsto veće od onih u privatnom, a sa povećanjem koje ide i do 15 odsto, ta razlika u zaradama javnog i privatnog sektora će biti još veća.

Za penzije je predviđena 581,2 milijarde, što je najavljeno kao porast tih primanja za 5,4 odsto.

Kovačević, međutim, tvrdi da će penzije opadati u odnosu na plate, jer je, kako objašnjava, tih 5,4 odsto mnogo manje od 10 odsto.

– U ovoj godini primanja najstarijih građana nisu rasla, a izdvajanje za penzije iz budžeta za narednu godinu pokazuje značajno smanjenje, što pokazuje da će se više finansirati iz doprinosa – objasnio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, iznos za investiciona ulaganja je veći, ali “sadržaj nije impresivan jer se u značajnoj meri ulaže u zgrade za policiju”.

U budžetu su rashodi veći od prihoda, pošto je projektovano 1.314,5 milijardi dinara prihoda i 1.334,7 milijardi dinara rashoda, a to daje predviđeni deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP.

Nema “najvećeg”

Milan Kovačević prvenstveno kritikuje tvrdnje da je budžet svake godine sve veći, pa i ove u odnosu na prošlu godinu.

– Tu formulaciju “najveći” treba zabraniti, jer ništa ne treba da bude najveće. Pitanje je i koliko je veće, jer i da se ništa ne dogodi, inflacija povećava cifre u državnoj kasi – objašnjava Kovačević za “Vesti”.

Sredstva za puteve

Novac će biti izdvojen za deonicu Moravskog koridora Pojate-Preljina, auto-put Beograd-Sarajevo, za saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, deonice Obrenovac-Ljig, Surčin-Obrenovac, Novi Beograd-Surčin, za beogradsku obilaznicu, za brzu saobraćajnicu Novi Sad-Ruma i deonicu Preljina-Požega.

Nova kineska ulaganja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja boravi u višednevnoj poseti Kini, rekla je da je imala niz uspešnih sastanaka i najavila nove investicije svetske ekonomske sile u Srbiju.

Sa predstavnicima kompanije Hbis, vlasnicima smederevske železare, razgovarala je o kvotama za čelik.

– Srećna sam jer Hbis najavljuje ulaganja u nove tehnologije, kako bi Železara bila još bolja – rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da Banka Kine podržava kineske investicije u Srbiji, a da je u razgovoru sa rukovodstvom banke bilo reči u kojim oblastima bi ona mogla da se uključi.

– Očekujem da će Banka Kine proširiti poslovanje i uvećati kapital uložen u Srbiju – rekla je Brnabićeva i dodala da se nada da će Huavej odlučiti da Data centar u Kragujevcu bude njihov centar u jugoistočnoj Evropi, ali da će o tome nastaviti razgovore.