A. Čukić
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, kako je istakao, nismo mi izazvali.

Mali je za RTS rekao da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.

– Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU koja je naš najveći partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole – rekao je ministar Mali.

Ukazuje da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom, koja je počela još 2020. sa korona virusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini.

Istakao je da je Srbija zabeležila rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto.

– Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa – rekao je Mali.

Udeo javnog duga je 55,2 odsto što je, dodaje, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, a na računu Srbije je preko 300 milijardi dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here