Tanjug
Siniša Mali

Vlada Srbije usvojila je danas tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

– Pre 10 dana Marko Čadež i ja smo vam izneli program podrške privredi. Tada sam rekao da ćemo vrlo brzo izaći sa pravnim okvirom, i to obećanje smo ispunili. Na današnjoj sednici Vlade smo usvojili tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za implementaciju Programa – rekao je Mali.

“Odmah krećemo sa primenom mera danas će biti objavljena Uredba u Službenom glasniku i ja pozivam privrednike da se već u ponedeljak prijave”, naveo je ministar i dodao da će narednog četvrtka biti usvojene još dve uredbe.

“Prva se odnosi na Upravu za agrarna plaćanja, za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a druga na usvajanje garancijske šeme sa bankama, već smo u pregovorima i očekujem da to završimo početkom sledeće nedelje”, istakao je Siniša Mali.

On je rekao da će Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja privrednicima, iako je Uredba prilično detaljna i precizna.

Četiri grupe mera

Mere za pomoć privredi i građanima podeljene su u četiri grupe: poreska politika, direktna pomoć, podrška likvidnosti i pomoć svakom punoletnom građaninu posle korona krize.

– Usvojene su tri uredbe na današnjoj sednici Vlade. Prva uredba se odnosi na mere poreske politike i njom je definisano odlaganje poreza i doprinosa za zaposlene i akontacije poreza na dobit za 2020. godinu. Svi privredni subjekti mogu da koriste pogodnosti ove uredbe ako od 15. marta nisu otpustili više od 10 odsto radnika – rekao je ministar finansija i objasnio da je želja bila da privrednici uz što manje muka, skoro automatski se prijavljuju za ove pogodnosti.

– Imate obrazac PPP-PD, i samo u kvadratić treba da upišete datum 4. januar 2021. Tako se automatski u sistemu Poreske uprave odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade, i akontacije poreza na dobit. Automatski se preduzeće tako prijavljuje i za dobijanje tri minimalca za zaposlene – rekao je Mali i pozvao privrednike da se prijavljuju, da se do kraja aprila završi procedura i da već početkom maja krenu isplate.

On je pojasnio i još jednu nedoumicu.

– Drugo, stalno se ponavlja pitanje da li je država ono što isplaćuje kao minimalac – plata ili dodatak na platu. Za one koji imaju para i već plaćaju neke zarade, ovo što država pomaže je dodatak na platu. Oni koji nemaju nikakva sredstva za isplatu – ovo što država daje je praktično plata radnicima – rekao je Siniša Mali.

Procedure su jednostavne i privrednici samo preko Poreske uprave treba da odaberu u kojoj poslovnoj banci žele da im se otvori namenski račun preko koga će ići sredstva od države.

“Privrednici se obavezuju da tri meseca nakon isplate poslednjeg minimalca, na primer u junu, ne smeju da smanjuju broj zaposlenih, da otpuste ljude u tom periodu”.

Pogodnosti za privredne subjekte

Kako se navodi u Uredbi, privrednim subjektima – pravnim licima, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, može da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. januara 2021. Oni imaju pravo i na odlaganje akontacije poreza na dobit za mart, april, i maj 2020. i to do predaje konačne poreske prijave za porez na dobit pravnih lica za ovu godinu.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Isplata će početi u maju i ide u tri rate – maj, jun i jul.

Oni imaju pravo i na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu akontacija poreza i doprinosa na prihod, za mesec mart, april i maj 2020. Od 4. januar 2021. sve ove obaveze moguće je na 24 jednake mesečne rate bez kamate.

1 COMMENT

  1. Kao za vreme rata isplivju ratni profiteri koji sada zapošljavaju znatan broj radnika i daju minimalac.Oni radnika smatraju st…m.Sad će se stvoriti koronoprofiteri a radnik će opet raditi za bagatelu i na kraju pibeći rad njih u Njemačku.Zašto država da pomaže onog ko ima avion,jahtu na moru,tržne centre,nekretnine koje iznajmljuje za basnosnovne pare a dobio ih je od države za bagatelu,kamione,porše,ferari,stanove u Beogradu na vodi,zlato,pare na stranim računima itd.Takvi nisu u ovoj krizi ni dinara dali državi a teški su na desetine miliona dolara.Interesira me dalu će ih biti sramora da nešto traže od države a radniku ne daju ništa i onda smo prisiljeni da se iseljavamo radi njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here