Tanjug
Siniša Mali

Budžet za 2020. godinu koji je danas usvojen u Skupštini Srbije predstavlja prekretnicu u srpskoj ekonomiji i podrazumeva veće plate i penzije, dok su teške, ali hrabre mere fiskalne konsolidacije završene, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Velika vest i važna vest za građane Srbije. Poslanici su usvojili Zakon o budžetu za 2020.godinu. Teške, ali hrabre mere su iza nas, a budžet za 2020.podrazumeva veće plate u javnom sektoru i veće penzije od 1.januara za 5,4 odsto. Takođe, imamo i velike investicije u našu javnu putnu i železničku infrastrukturu kao što je, između ostalog, Moravski kordior”, rekao je Mali za Tanjug.

Mali je podsetio da je u prethodnih pet godina izgrađeno preko 320 kilometara auto-puteva, ističući da će se sa takvom politikom nastaviti i ubuduće.

“Imamo i nikada više novca i za ulaganja u zdravstvo, u prosvetu, u Fond za nauku. Imamo potpuno izbalansiran budžet koji je usmeren ka podizanju životnog standarda i ka ubrzanju ekonomskog rasta”, naveo je Mali.

U tom smislu, kako kaže, ohrabruje podatak da je Srbija, po fleš proceni, imala stopu rasta od 4,7 odsto u trećem kvartalu ove godine., a da će za celu godinu biti 3,7, odnosno 3,8 odsto.

“Naša ekonomija raste sve brže, projektovali smo rast od 4 odsto za 2020.godinu u nadi da će biti još više. Više stope rasta za nas znače i bolju situaciju u budžetu, više prostora za penzije, za plate, za nove investicije, a sve to polako smanjuje stopu nezaposlenosti i podiže životni standard”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u decembru se očekuje prosečna plata veća od 500 evra.

“Polako, ali sigurno idemo ka boljem životnom standardu. Srbija je na pravom i stabilnom putu ekonomskog razvoja”, rekao je Mali.

Republički budžet je posle mnogo godina usvojen u novembru, mnogo pre krajnjeg roka i bio je jedina tačka na dnevnom redu parlamenta.

2 COMMENTS

  1. Kako nam dobre ide, a svi smo švorc. I to baš pred izbore?
    Gospodo, isekli ste drvo na kojem sedite, i to zbog zabrane prometa nekretnina u legalizaciji, jer većina vaših glasača je u takvim objektima, u prigradskim naseljima…

  2. Dzaba ti skole kad nista nisi naucio. Ako ne podignete plate tri puta nista niste napravili.
    1.Cjene su vam vise nego euRopske koje treba da zamrznete na 5 godina.
    2.Novi efikasni poreski sistem koji ce sve koji laziraju i ne placaju porez drasticno kaznjavati
    3. Nastampati dinara i podici sve plate 3 ili vise puta kako bi narod mogao da trosi i ponovo puni budzet koji nikada vise nece biti prazan. Kad amerikanci mogu stampati sto godina dolare bez ikakvog pokrica i nikome ne odgovaraju pa i dizu vrijednost tog papira kako ih volja.
    Valjda u svojoj drzavi treba da budete gospodari a ne poslusnici Zapada koji vas unistava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here