Mališani pevali “Višnjičicu”

M. Stanišić - Vesti
0
M. Stanišić
Mališani na sceni

Kulturno-umetničko društvo Fokus iz Tićina uspešno je završilo i svoj drugi projekat i tako pokazalo da iako je mlado udruženje, svojim trudom i originalim idejama, uspeva ono što polazi za rukom samo iskusnim profesionalcima.

Uspeli su da ostvare projekat Muzikom do jezika, koji je finale imao na završnom koncertu u Luganu u okviru Dana srpske kulture. Poduhvat je zamišljen tako da kroz nekoliko višednevnih radionica, ostavljenog materijala i jednog ili više poziva preko Skajpa, deca, uzrasta od pet do 14 godina, spreme 10 tradicionalnih srpskih pesama.

Obuhvaćena su deca srpskih dopunskih škola iz tri grada Lokarna, Belincone i Lugana. Ima ih četrdesetak, a polovina je učestvovala.

– Ovaj projekat nije osmišljen s visokim umetničkim pretenzijima već iz potrebe da se očuva jezik, sačuva pismo, približi nematerijalno kulturno bogatstvo i učvrsti srpski nacionalni identitet. A potom da se sve to pokaže Švajcarcima i time doprinese boljem razumevanju, interakciji i intelektualnoj saradnji – kaže Tatjana Radić Milutinović, autorka projekta.

Sva deca su vredno i marljivo vežbala, redovno dolazila na probe, a glavni pedagog bila je Mirjana M. Tadić, profesorka harmonike na Konzervatorijumu u Luganu. Pomogle su joj Tatjana Radić Milutinović, predsednica KUD-a Fokus Nadežda Rosarno Starović, kao i učitelj Radoslav Anđelković.

– Mirjana je izabrala 10 pesama koje su deo srpske tradicionalne muzike, isprva je planirano da radimo stariju i noviju seosku tradiciju, ali smo kasnije ipak odlučili da izaberemo pesme koje su možda slušljivije za naše male pevače i lakše za usvajanje zbog dinamika proba i kratkog vremenskog perioda do nastupa kao što su, na primer, “Višnjičica rod rodila” ili “Kiša pada dole na livade”. Naše mališane je na instrumentima pratila vokalno-instrumentalna grupa RUNO iz Vrnjačke Banje – objašnjava Nadežda Rosarno Starović.

Razbili tremu

Najbolje atmosferu priprema i završnog koncerta opisuju sami mališani, koji su se na početku stideli, dok su su na kraju bili oduševljeni što nastupaju sa grupom RUNO.

– Naša baka i mama su nam pomogle da naučimo tekstove, a učiteljica na je pomogla da ih razumemo. Na početku smo mislile da će biti i teško i ružno, ali smo na kraju bile veoma zadovoljne – kažu sestre, devetogodišnja Luna i sedmogodišnja Anita.

Luna ističe da bi volela da i dalje peva u horu i na koncertima, što neće biti problem, pošto, kako najavljuju iz Fokusa, nastavak sledi.