EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Publicista Škeljzen Maljići izjavio je večeras da očekuje da će format razgovora između Srbije i Kosova biti promenjen i da su dosadašnji pregovori doživeli “kliničku smrt”.

– Format razgovora ionako će se promeniti. Možda će dijalog voditi oni koji imaju državne i odgovorne funkcije, premijer i predsednik, jer donekle i on (predsednik) ima svoje odgovornosti. Oni će sarađivati na različitim nivoima sa ambasadorom Ričardom Grenelom i Metjuom Palmerom. Ako žele da ubrzaju proces, to će biti neka vrsta, kako kažu leteće diplomatije – rekao je Maljići gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV.

On nije isključio neku vrstu konferencije za Kosovo poput nekadašnjih u Rambujeu ili Dejtonu.

– Ako se desi nešto poput Rambujea, tu će biti i drugi faktor koji nam se ne sviđa, a to je Rusija. Međutim Rusija može biti uključena samo ako se postigne saglasnost između SAD i Rusije… Komplikovano je i nije baš verovati da će se to desiti, ne znam kako oni mogu usloviti Srbiju pod ovim okolnostima, ali dobro je da mi učestvujemo u procesu – kaže Maljići.

On je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da blokira proces kao što je to radio bivši premijer Ramuš Haradinaj sa taksama koje su uvedene na srpsku robu.

Maljići smatra da se razmena teritorija neće dogoditi.

– Razmena teritorija je isključena. Teorijski model je sledeći – dve suverene države mogu da se dogovore o načinu regulisanja granice. Ali u ovom slučaju da mi zauzimamo deo Srbije za sever zemlje, destabilizovaće region i niko to ne podržava – rekao je on.

Maljići je dodao da postoje znakovi da Tramp i Putin žele poboljšanje američko-ruskih odnosa i da bi to moglo uticati na ishod procesa između Srbije i Kosova.

– Ako ima nešto u toj inicijativi Trampa i Amerike, onda bi mogao postojati dogovor između Trampa i Putina da i Rusiji budu dati neki ustupci, kako bi se ukinule sankcije. Ako postoji neki načelni dogovor za poboljšanje njihovih međusobnih odnosa. To su neki znaci da proces između Srbije i Kosova može imati neki ishod – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here