Lj. Mudrinić
Medicinski fenomen: Svjetlana Kljajić

U prethodnom izdanju “Vesti” zabeležili smo uručenja tri donacije Rajke Tarlać iz Sidneja, koja je zajedno sa anonimnim sveštenikom Srpske pravoslavne crkve u Australiji i Vojom Rajićem uputila 1.000 dolara za ukupno četvoro nevoljnika u otadžbini. Danas beležimo i posldenje koje je obradovalo nepokretnu samohranu majku Svjetlanu Kljajić (32) iz Sključana kod Kozarske Dubice u pravi čas, pred praznike.

Ova mlada mama je pre 12 godina preživela jedno od najsmrtonosnijih neuroloških oboljenja i u komi rodila zdravu ćerkicu, ali je ostala nepokretna. Svjetlana je time ušla na listu medicinskih fenomena jer je tek četvrta u svetu koja je to preživela. Budući da je dugo bila u komi i da su je u životu održavali jedino aparati, ne čudi što je njen oporavak veoma spor.

Nedostatak novca za konstantne rehabilitacije je, takođe, velika prepreka jer živi samo od skromnih mesečnih primanja majke Milke.

Znaju to dobro i njeni dobročinitelji iz daleke Australije, pa ne čudi to što se uvek sete, a posebno za praznike da je obraduju.

– Ne znam više ni sama kako da se zahvalim tim divnim ljudima, a Rajki ponajviše, što nas ne zaboravlja. Malo je reći hvala za sve što je učinila za mene i moju porodicu zajedno s prijateljima. Bog im svako dobro dao, a zdravlje pre svega. Gola istina jeste to da nam svaki novčani dar mnogo znači, a ovaj je i te kako dobrodošao da namirimo deo dugova za komunalije, ali i da obezbedimo ponešto od onoga što nam je najneophodnije sad pred praznike. Živimo samo od skromnih primanja majke Milke koja, nažalost, nisu dovoljna ni za najosnovnije potrebe – rekla je Svjetlana.

Nema odustajanja

– Uprkos svemu, vedar duh me ne napušta. Moja Jovana je najveći razlog. Borimo se koliko možemo. Što se tiče mojih nogu, i tu je situacija slična. Nekako mi se čini da iz dana u dan sve više imam osećaja u njima i baš me bole, posebno kad vežbam, što je pozitivna strana priče, ali kad ću i da li ću ponovo stati na njih, pitanje je bez odgovora – rekla je Svjetlana.